Η πιο κερδοφόρα καλλιέργεια της βόρειας Εύβοιας πεθαίνει: Τεράστια καταστροφή για τους συκοπαραγωγούς στον Ταξιάρχη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πιο κερδοφόρα καλλιέργεια της βόρειας Εύβοιας πεθαίνει: Τεράστια καταστροφή για τους συκοπαραγωγούς στον Ταξιάρχη

Τεράστια είναι η καταστροφή για τους συκοπαραγωγούς του Ταξιάρχη για ακόμα έναν Αύγουστο με την παραγωγή να είναι ελάχιστη λόγω των καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή. 

Τεράστια είναι η καταστροφή για τους συκοπαραγωγούς του Ταξιάρχη για ακόμα έναν Αύγουστο με την παραγωγή να είναι ελάχιστη λόγω των καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή.

Τοπικοί καλλιεργητές της περιοχής στη Βόρεια Εύβοια απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία για κρατική ενίσχυση, καθώς όπως λένε, εάν δεν καταβληθούν άμεσα τόσο τα χρεωστούμενα 2 εκατομμύρια ευρώ από πέρυσι, όσο και η φετινή αποζημίωση δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν, καθώς θα υπάρχει τεράστιο βιοποριστικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με συκοπαραγωγούς στον Ταξιάρχη, δεν μιλάμε απλά για μία ζημιά στην παραγωγή αλλά για ολική καταστροφή, καθώς υπό άλλες συνθήκες τέτοια εποχή θα γινόταν η συγκομιδή του φρούτου για να προχωρήσει η διαδικασία τόσο της αποξήρανσης όσο και της συσκευασίας και αποστολής σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό, καθώς πρόκειται για την πιο κερδοφόρα καλλιέργεια της βόρειας Εύβοιας.

Η παραγωγή είναι ελάχιστη, σε μία περιοχή η οποία στηρίζεται από τα σύκα, ενώ αργότερα που θα έρθει η ώρα της συσκευασίας και τα εργαστήρια θα ζοριστούν, καθώς δεν υπάρχουν σύκα για να συσκευάσουν. Πρόκειτιαι για μία αλυσίδα που δεν επηρεάζει μόνο την Εύβοια αλλά και την εθνική οικονομία, αφού το σύκο αποτελεί προϊόν το οποίο φέρνει λεφτά στα ελληνικά ταμεία και με την αυξημένη εξαγωγή του.

Έχουμε αργήσει πάρα πολύ λόγω καιρού και τώρα τα περισσότερα σύκα έχουν καταστραφεί. Έχουμε ήδη χάσει το 80% της συγκομιδής ενώ και η συσκευασία θα είναι δύσκολη. Οικονομικά θα ζοριστούμε πάρα πολύ γιατί με το πλήγμα αυτό του καιρού χάνουμε πελάτες που προσπαθούμε να «κλείσουμε» εδώ και χρόνια. Με την καταστροφή που έχει υποστεί αυτή τη στιγμή το προϊόν η διαδικασία που ακολουθείται για τα αποξηραμένα σύκα δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί καθώς η ζημιά στα χωράφια είναι τεράστια», λένε χαρακτηριστικά ντόπιοι παραγωγοί.

«Ο τόπος πεθαίνει, μόνο τα σύκα έχουν μείνει, που είναι η πιο κερδοφόρα καλλιέργεια και πάνε να τη νπεθάνουν. Πρέπει να καταβάλλουν τα χρεωστούμενα», τονίζουν οι καλλιεργητές.

«Μας χρωστάνε 2 εκατομμύρια τα οποία αρχικά είχαν πει οτι θα κατέβαλαν τον Αύγουστο και τώρα το μετέφεραν για Σεπτέμβριο, αν δεν μας δώσουν τόσο αυτά όσο και την φετινή αποζημίωση δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε τον χειμώνα», λέει άλλος επαγγελματίας απευθύνοντας έκκληση στην πολιτεία για κρατική μέριμνα καθώς δεν επηρεάζεται μόνο η Εύβοια αλλά όλη η χώρα από το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί το πιο κερδοφόρο ντόπιο προϊόν.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr