Καιρός: Έρχονται χιόνια και κρύο – Πού θα έντονα τα φαινόμενα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: Έρχονται χιόνια και κρύο – Πού θα έντονα τα φαινόμενα

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά του meteo.gr επιδεινώσει εκ νέου τον καιρό στην Κρήτη, δίνοντας σημαντικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, έως το βράδυ της Τρίτης 10/11. Στο χάρτη που ακολουθεί, απεικονίζεται η ατμοσφαιρική διαταραχή καθώς θα προσεγγίζει την Κρήτη το μεσημέρι της Δευτέρας.

Επισημαίνεται ότι, η διάρκεια και η ένταση των βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με το ήδη κορεσμένο έδαφος (κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νησιού), αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, πνέοντας με εντάσεις που το διήμερο Τρίτη 10/11 και Τετάρτη 11/11 θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, με τον αντικυκλώνα (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων) στην κεντρική Ευρώπη και τα βόρεια Βαλκάνια να έχει «μπλοκάρει» την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, ένα βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο στα ανατολικά κράσπεδα αυτού προσεγγίζει τη χώρα μας από τα νοτιοανατολικά (πρώτος επισυναπτόμενος χάρτης) και θα προκαλέσει σημαντική επιδείνωση του καιρού προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θυμίζει Οκτώβρη του 1994

Στις 22 με 24 Οκτωβρίου του 1994 φονικές πλημμύρες είχαν χτυπήσει την Αττική καθώς και άλλες περιοχές της χώρας μας. Και τότε όπως και τώρα ένας εκτεταμένος αντικυκλώνας κάλυπτε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με ένα βαρομετρικό χαμηλό να μας προσεγγίζει από τα δυτικά και να κινείται στα νότια κράσπεδα αυτού του συστήματος υψηλών πιέσεων.

Τι κοινό έχουν αυτές οι περιπτώσεις

Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούμε έναν εμποδιστή στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Εμποδιστής σημαίνει ότι τα βαρομετρικά χαμηλά ή αλλιώς οι κακοκαιρίες “δυσκολεύονται” να κινηθούν και εμφανίζουν αργές μετατοπίσεις γύρω από τον εμποδιστή. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο αλληλεπίδρασης με την τοπογραφία της περιοχής (ξηρά – θάλασσα). Στην περίπτωσή μας όπως μπορούμε να δούμε και από τις εικόνες του μετεωρολογικού δορυφόρου (δεύτερος επισυναπτόμενος χάρτης) , συμπαγείς νεφώσεις βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στροβιλίζονται προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις υψηλές πιέσεις βορειότερα. Αυτό σημαίνει ότι για αρκετό χρόνο θα αλληλεπιδράσουν με τα θερμά νερά των εκεί θαλασσών (θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κοντά στους 23 με 24 βαθμούς κελσίου) αυξάνοντας σημαντικά την αστάθεια αυτών των νεφικών μαζών.

Τι να περιμένουμε από πλευράς καιρικών φαινομένων

Από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες με έμφαση τα πιο νότια τμήματα και πιθανόν τμήματα του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα είναι σε θέση να δημιουργήσουν προβλήματα και γι αυτό χρειάζεται προσοχή (τρίτος επισυναπτόμενος χάρτης). Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η βαροβαθμίδα μέσα στο Αιγαίο με αποτέλεσμα την σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στα 8 με 9 μποφόρ για άλλη μία φορά που ίσως φέρει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η όλη αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει στην μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών προς τη χώρα μας κι έτσι η θερμοκρασία στα ανατολικά θα πέφτει μέρα με τη μέρα θυμίζοντας περισσότερο Χειμώνα παρά Φθινόπωρο.

Παραμένει η τάση για χειμωνιάτικο καιρό στο υπόλοιπο του μήνα

Τα προγνωστικά στοιχεία διατηρούν την τάση για ανάπτυξη αντικυκλώνων βορειότερα και βορειοανατολικότερα της χώρας μας κι έτσι καθώς αυτοί θα συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις νοτιότερα θα ωθούν πολικής προέλευσης αέριες μάζες σε νοτιότερες τροχιές επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Οι πρώτες σημαντικές χιονοπτώσεις είναι πλέον ορατές στο δεύτερο μισό του μήνα κι όχι μόνο στα ορεινά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr