Κατοικίδια: Υποχρεωτική η στείρωση -«Χαράτσι» 150 ευρώ για αποστολή DNA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατοικίδια: Υποχρεωτική η στείρωση -«Χαράτσι» 150 ευρώ για αποστολή DNA

Οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων συντροφιάς, σύμφωνα με τον Ν. 4830/2021, που μέχρι σήμερα όμως παραμένει ανεφάρμοστος, οφείλουν να τα στειρώνουν, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή τους και εφόσον το ζωάκι είναι άνω του ενός έτους.

Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν το στειρώσει ή δεν αποστείλει το DNA, τότε του επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης οφείλει να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, καθώς και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου.

Ηλεκτρονικό «χαράτσι» 150 ευρώ για αποστολή DNA -Ποιοι απαλλάσσονται 

Ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται – βάσει νόμου – να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εκατό πενήντα (150) ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς.

Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο, επιπλέον, και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δέκα (10) ευρώ.

Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.

Το ποσό του παραβόλου αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, κατά δέκα τοις εκατό (10%) στον κτηνίατρο που έλαβε το γενετικό υλικό και κατά πενήντα τοις εκατό (50%) μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας υπέγραψε πρόσφατα την απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας και των λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο εργαστήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Με αυτήν άνοιξε κι επίσημα ο δρόμος για τη δημιουργία της βάσης DNA των ζώων που ακόμη… αγνοείται.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η υποχρέωση λήψης γενετικού υλικού θα αρχίσει να ισχύει αφού διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του Εργαστηρίου – κάτι που θα βεβαιωθεί με προσεχή διαπιστωτική πράξη, ενώ νεότερη εγκύκλιος «θα διευκρινίζει» το ισχύον πλαίσιο.

Ο λόγος που τα ζώα θα «φακελώνονται»

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, ο ΕΦΑΓΥΖΣ έχει ως αντικείμενο τη συγκέντρωση, τη φύλαξη, την επεξεργασία και την ανάλυση γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς και ιδίως σκύλων και γατών, τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την προαγωγή της ευζωίας τους, καθώς και τη συνεργασία με όργανα ελέγχου για την ταυτοποίηση γεννητόρων εγκαταλελειμμένων, νεκρών ή κακοποιημένων ζώων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η βάση δημιουργήθηκε προκείμενου, εφόσον βρεθεί κακοποιημένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο, να μπορούν οι Αρχές να εντοπίσουν τους προγόνους του και έτσι να οδηγηθούν στον ιδιοκτήτη του ζώου.

Φιλοζωικές οργανώσεις διερωτώνται αν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος για την ταυτοποίηση γεννητόρων εγκαταλελειμμένων ζώων συντροφιάς (νεκρών, κακοποιημένων κλπ).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr