«Κλείδωσε» για το Φθινόπωρο η τρίτη δόση εμβολίου – Για ποιους «κλείδωσε» – Πόσες μέρες θα μεσολαβούν από τη 2η δόση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κλείδωσε» για το Φθινόπωρο η τρίτη δόση εμβολίου – Για ποιους «κλείδωσε» – Πόσες μέρες θα μεσολαβούν από τη 2η δόση

Πράσινο φως» για ακόμα μία δόση εμβολίου, σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δόθηκκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, του εμβολίου κατά του κορονοϊού για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ποιοι θα χρειαστεί να επαναλάβουν τον εμβολιασμό, πόσες μέρες πρέπει να έχουν μεσολαβήσει από τη δεύτερη δόση.

«Πράσινο φως» για ακόμα μία δόση εμβολίου, σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δόθηκκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η τρίτη δόση θα αφορά άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή, ενώ στο τραπέζι για ενδεχόμενη χορήγηση τρίτης δόσης βρίσκονται και οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί.

Συγκεκριμένα, η τρίτη δόση – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- αφορά ασθενείς που:

  • Έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού
  • Καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς
  • Άτομα με HIV

Όπως έχει φανεί, το 75% των ανοσοκατεσταλμένων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, δεν αναπτύσσουν καλή ανοσοαπόκριση, με αυτή να αγγίζει το 35%. Με την τρίτη δόση οι ανοσοκατεσταλμένοι δύνανται να φτάσουν έως το 85%, όπως δηλαδή και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα υγείας.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν άμεσα, το αργότερο μέσα στο Φθινόπωρο, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό»

Κατά την επίσημη ενημέρωση της Δευτέρας 16 Αυγούστου, για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο ποιοι και γιατί μπορεί να χρειαστούν τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου.

«Η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» για την τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού», είπε, ενώ εξήγησε για ποιες κατηγορίες συστήνεται από το CDC ενισχυτική δόση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μελέτες ερευνητών στηην Ελλάδα, που έχουν συμπεριλάβει στις ομάδες ελέγχου, ομάδες μεταμοσχευμένων, με νεοπλασίες, αιμοκαθαιρόμενους και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών και, όπως είπε, σύμφωνα με τα δεδομένα φαίνεται ότι μετά τους 6 μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο αντισωμάτων.

Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι, λόγω νόσου ή θεραπείας. Το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συμβαίνει στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων, για τους οποίους η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τους υγείες είναι περίπου η μισή, πάνω από 90% για τους υγιείς, γύρω στο 56% για αυτήν την ειδική κατηγορία πληθυσμού, καθώς και τα άτομα με ανοσιακή μειωμένη απόκριση λόγω ηλικίας και τα άτομα που πρέπει να προστατευθούν λόγω αυξημένης έκθεσης στον ιό, όπως οι υγειονομικοί.

Οπως είπε στη συνέχεια, το CDC ανακοίνωσε τις ομάδες που συστήνεται η χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλιο mRNA και αυτές είναι: Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, άτομα με HIV λοίμωξη και άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη καθώς και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.

Ακόμη, εξήγησε ότι στους ανοσοκατεσταλμένους η τρίτη δόση θα δίνεται 28 μέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. «Αυτό το σχήμα έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία. Η εξέλιξη της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης θα πραγματοποιείται με βάση την συγκέντρωση των στοιχείων που θα προκύπτουν από την ανάλυση των ερευνών που συνεχίζονται», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε επίσης, ότι ο ΠΟΥ υπενθύμισε ότι η καταπολέμηση της πανδημίας απαιτεί εμβολιασμό σε κάθε γωνιά της γης, ζητώντας παύση των εμβολιασμών με τρίτη δόση για δύο μήνες, ώστε να εμβολιαστεί το 10% των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Το αίτημα αυτό του ΠΟΥ, είπε, υπογραμμίζει την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να πρέπει να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr