Κορονοϊός – ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα – Ποια η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός – ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα – Ποια η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την πανδημία του κορονοϊού εμφανίζεται η Ελλάδα στους νέους χάρτες του ECDC - Ποιες άλλες χώρες βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την πανδημία του κορονοϊού εμφανίζεται η Ελλάδα στους νέους χάρτες του ECDC – Ποιες άλλες χώρες βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»

Ανησυχία για την Ελλάδα προκαλούν οι αναθεωρημένοι χάρτες, αυτής της εβδομάδας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Η Ευρώπη έχει βαφτεί στο «κόκκινο» ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Στο νέο αναθεωρημένο χάρτη με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο -με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (κόκκινο)- ενώ στο κόκκινο είναι σχεδόν όλη η Ευρώπη.

Στο «βαθύ» κόκκινο η Ελλάδα στους χάρτες του ECDC
Αριθμός νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμούECDC

Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, στο «κίτρινο», με ποσοστό από 1% έως 3,9%, βρίσκονται ολόκληρη η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Ηλεία. Στο «πράσινο», με ποσοστό κάτω από 1% θετικών κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Κυριαρχία της «Όμικρον» στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας θάνος Πλεύρης, κατά τη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.

Η χώρα τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είπε ο κ. Πλεύρης, μετά την επιβεβαίωση, σήμερα το πρωί, ότι η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κρούσμα εντοπίστηκε στην ΠΕ Χανίων και αφορά ένα άντρα, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα ήρθε στη χώρα μας, από τη Νότια Αφρική. Ο άνδρας δραστηριοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ και ήρθε στη χώρα μας για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετείχε στην ενημέρωση, είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την μετάλλαξη Όμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, που συνεχίζει να παραμένει ήπια. Όπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr