Κορονοϊός και lockdown: «Φρένο» σε άλλα ανοίγματα βάζουν οι ουρές στα καταστήματα – Έντονη η ανησυχία των ειδικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός και lockdown: «Φρένο» σε άλλα ανοίγματα βάζουν οι ουρές στα καταστήματα – Έντονη η ανησυχία των ειδικών

Ωστόσο στο Δήμο Χαλκιδέων υπάρχει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με τους ειδικούς να ανησυχούν για την αυξητική τάση.

Σε… τεντωμένο σχοινί κινείται η επιδημία στην Ελλάδα, με το χθεσινό αριθμό κρουσμάτων – 436 – να μη θεωρείται μικρός, μιας και αντιστοιχεί σε λιγότερους από 10.000 ελέγχους. Η αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν καταγράφηκαν 320 νέες μολύνσεις, είναι σαφής.

Αντίστοιχα, μικρή αύξηση παρουσιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο, με 334 και 605 κρούσματα έναντι 237 και 510 την περασμένη εβδομάδα. Οι ειδικοί αναμένουν τα καθημερινά στοιχεία αυτής της εβδομάδας, προκειμένου να έχουν μια πιο ευκρινή εικόνα για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, αφού θα έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από την ημέρα ανοίγματος των καταστημάτων.

Τα βήματα για την άρση των υπόλοιπων μέτρων γίνονται με πολύ αργό και προσεκτικό ρυθμό. Για την επόμενη εβδομάδα, έχει ήδη ανακοινωθεί η επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Με δεδομένο ότι παραμένει ανοιχτό το λιανεμπόριο και μάλιστα συνοδεύεται από έντονο συνωστισμό, καθώς και εν μέσω ανησυχίας για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού και τι επίπτωση θα επιφέρουν στη διασπορά, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό την Παρασκευή τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να εισηγηθούν άρση της απαγόρευσης για άλλη δραστηριότητα. Από τη στιγμή, μάλιστα, που πρέπει να δοθεί και λίγος χρόνος να φανεί εάν αύξηση κατά 20% της κινητικότητα το Σαββατοκύριακο που πέρασε θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα.

Μαζί με τα σχολεία ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, και τα πρακτορεία Οπάπ, όχι όμως του Οπάπ Play, και υπό την αίρεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα .. ανάβουν το πράσινο φως. Είναι, δηλαδή, ένας τομέας που αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου από τους επιστήμονες. Την περασμένη Παρασκευή δεν ετέθη καν προς συζήτηση το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Μένει να φανεί από τις επόμενες ημέρες εάν θα «πέσει στο τραπέζι» των ειδικών και αυτό το θέμα, μαζί με το κυνήγι και το ψάρεμα για τα οποία οι συζητήσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η χθεσινή, πάντως, ημέρα δεν είναι αντιπροσωπευτική της πορείας της επιδημίας λόγω μικρού αριθμού τεστ, όπως συμβαίνει κάθε Δευτέρα ημέρα που ανακοινώνονται κρούσματα από την Κυριακή. Οι ημερήσιοι δείκτες από σήμερα έως και την Παρασκευή θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εισηγήσεις των ειδικών και θα δώσουν το πρώτο αποτύπωμα από το μεγάλο βήμα ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων.

Η πτωτική τάση του αριθμού των διασωληνωμένων αποτελεί ένα θετικό στοιχείο της επιδημιολογικής πορείας. Τις τελευταίες ημέρες ο κρίσιμος αυτός δείκτης μοιάζει να έχει «ξεκολλήσει» και ακολουθεί συνεχιζόμενα πτωτική πορεία. Σε διάστημα μίας εβδομάδας οι ασθενείς που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους «έπεσαν» κατά 11%. Χθες, ανέρχονταν σε 286 σε σχέση με 320 την περασμένη.

Ενα ακόμη στοιχείο «ανακούφισης» είναι η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στη δυτική Αττική, όπως φάνηκε στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, στη δυτική Αττική εντοπίστηκαν χθες επιπλέον εννέα κρούσματα με την επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού να είναι 5,59 περιστατικά κορωνοϊού.

Αντίθετα, επιβαρυμένος μοιάζει ο βόρειος τομέας Αθηνών με 65 νέες μολύνσεις χθες και 10,99 θετικές διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκων.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr