Κορονοϊός: Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα – Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα – Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Στις 27 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών.

Την ημερομηνία αυτή, κι εφόσον όλα προχωρήσουν βάσει του τρέχοντος σχεδίου, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer όπου σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν 50 υγειονομικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Επιπλέον, 50 υγειονομικοί θα εμβολιαστούν και στον νοσοκομείο Ευαγγελισμός εφόσον έχουν έρθει τα εμβόλια στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο στη χώρα μας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμα αν αυτό θα γίνει την πρώτη ή τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, στα νοσοκομεία της χώρας έχει ήδη καταφτάσει εντολή που ζητά από το προσωπικό να προβεί σε δηλώσεις για το αν επιθυμεί να εμβολιαστεί, παρότι δεν έχει υπάρξει αναλυτική ενημέρωση τους, όπως ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου.

Υπενθυμίζεται πως το Εθνικό Σχέδιο για τον εμβολιασμό, το οποίο ονομάστηκε «Ελευθερία»,προβλέπει ότι κατά προτεραιότητα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί.

Ακολουθούν οι ευπαθείς ομάδες, οι υπέργηροι και, έπειτα, ο γενικός πληθυσμός.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη σύσκεψη θα μετέχουν τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου

Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στην ΕΕ θα ξεκινήσει στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε με ένα tweet η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέρχεται στις 21 Δεκεμβρίου για να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι θα δώσει την έγκρισή της για την διάθεση του εμβολίου εντός των επομένων δύο ημερών, έπειτα από μελέτη της γνωμοδότησης του EMA και την διαβούλευση με τα 27 κράτη μέλη.

«Είναι η ώρα της Ευρώπης: στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προστατεύουμε τους πολίτες μας και είμαστε πιο δυνατοί μαζί», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της Κομισιόν.

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου, οι παραγγελίες του οποίου έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες, θα διανεμηθούν στα ευρωπαϊκά κράτη κατ’ αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι το πρώτο που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές δυτικών χωρών. Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει συμφωνίες για επτά εμβόλια κατά της Covid-19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έτσι μπορεί να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εμβόλιο Moderna: Θα συνεδριάσει νωρίτερα ο EMA για πιθανή έγκριση
Οπως επίσης έγινε απόψε γνωστό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επισπεύσει κατά περίπου μία εβδομάδα, στις 6 Ιανουαρίου, τη συνεδρίασή του για τη γνωμοδότηση και την πιθανή έγκριση του εμβολίου της Moderna κατά της νόσου Covid-19.

Οι Αμερικανοί παρασκευαστές της Moderna έστειλαν πρόσθετα δεδομένα πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, και ο EMA θα συνεδριάσει στις 6 Ιανουαρίου σε μια «έκτακτη» συνεδρίαση, έξι ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 12 Ιανουαρίου, για να «εκδώσει τα πορίσματά του, αν αυτό είναι εφικτό», ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, με έδρα το Άμστερνταμ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr