Κορονοϊός: Το lockdown είναι μονόδρομος εδώ που φτάσαμε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Το lockdown είναι μονόδρομος εδώ που φτάσαμε

του Κώστα Τσιτούνα

Ο σοφός λαός λέει «τα πολλά τα λόγια είναι φτώχεια» και δεν έχει άδικο. Εδώ που φτάσαμε με την έξαρση του κορονοϊού, οι πολλές αναλύσεις και οι πολλές φιλοσοφίες είναι άχρηστες. Χρειάζονται δραστικές πρωτοβουλίες για να κερδίσουμε χρόνο. Σε τέτοιου είδους πανδημίες η νίκη εξαρτάται από τη μάχη με τον χρόνο.

Χωρίς εμβόλιο και χωρίς φάρμακα, το μόνο όπλο είναι η απομόνωση του πληθυσμού προκειμένου να επιτευχθεί πίστωση χρόνου μέχρις ότου βρεθεί επιστημονική ίαση. Όπως μάλιστα αποδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες τα οποιαδήποτε αποσπασματικά μέτρα δεν αποδίδουν. Θέλετε γιατί υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό; Θέλετε γιατί υπάρχει κόπωση στον κρατικό μηχανισμό; Πάντως σίγουρα δεν αποδίδουν και δεν μπορούν να ανακόψουν τηνεπιθετική αύξηση των κρουσμάτων. Άλλα πάντως δεν μπορεί να συνεχιστεί ο συνωστισμός στα λεωφορεία, στο μετρό, στα δικαστήρια της Αθήνας και του Πειραιά που έχουν γίνει viral στα δελτία ειδήσεων και στα ρεπορτάζ των Μέσων Ενημέρωσης. Ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς μάσκα κι εμείς να λέμε δεν τρέχει τίποτα, δεν είναι φυσιλογικό.

Ήδη η κατάσταση με τις ΜΕΘ είναι σε οριακό σημείο και είναι ζήτημα ημερών να καλυφθούν όλες. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης την Τρίτη 03/11/2020 δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι θέμα ημερών και όχι εβδομάδων να γεμίσουν πλήρως όλες οι Μονάδες Εντατικής στην Ελληνική επικράτεια. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το ΕΣΥ θα επιτάξει και τις ιδιωτικές ΜΕΘ, το πρόβλημα δεν λύνεται. Θα πάρει απλά μια «παράταση ζωής» ολίγων εβδομάδων.

Αν κάποιοι επιμένουν ότι η κατάσταση μπορεί να γυρίσει, πλανώνται πλάνη οικτρά. Πώς να γυρίσει όταν σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχουν 997 ΜΕΘ και καλυμμένες είναι οι 696, που σημαίνει πληρότητα 69,8%. Για τον κορονοϊό είναι 331 ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες και κενές οι 122, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 63%.
Είναι ζήτημα αν το σύστημα μπορέσει να αντέξει 5 ή 6 μέρες ακόμα. Άντε μετά βίας να αντέξει δέκα ακόμα μέρες αν μπουν στο παιχνίδι και οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κέντρων. Συνεπώς η στιγμή που θα γίνονται διασωληνώσεις στους διαδρόμους είναι πολύ κοντά. Είμαστε μια ανάσα από τη στιγμή που ο γιατρός βάρδιας θα αποφασίζει σε χρόνο dt να βγάζει τον 75χρονο από την Μονάδα για να βάλει τον 35χρονο ή τον 40χρονο.

Μονόδρομος το lockdown

Ακόμα κι αν κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, το Lockdown για όλη την επικράτεια (και για την Αττική εννοείται) είναι μονόδρομος.
Όσο πιο γρήγορα επιβληθεί, τόσο το καλύτερο. Ελεγχόμενο, αλλά καθολικό. Να κλείσουν σχολεία, να απαγορευθούν μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να κλείσουν τα Δικαστήρια και να γίνονται μόνο τα απαραίτητα.
Η «καραμέλα» ότι τα καταφέραμε στο πρώτο κύμα του κορονοϊού δεν φτάνει για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα. Χρειάζεται αποφασιστικότητα. Χρειάζεται αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων εδώ και τώρα. Στο crisis management δεν μετράνε οι προθέσεις, μετράει το αποτέλεσμα, το γρήγορο ρίσκο και οι γρήγορες αποφάσεις οι οποίες κινούνται στη λογική του λειτουργώ προβλέποντας το αύριο και όχι στη λογική του ακολουθώ το σήμερα.

Στην επιστήμη της διαχείρισης κρίσεων δεν υπάρχει η έννοια του βλέποντας και κάνοντας. Αν για παράδειγμα ξεφύγει η διασπορά του ιού στην σχολική κοινότητα, τότε τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα και με αυτό δεν μπορεί να παίξει κανείς «κορώνα – γράμματα».

Να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Ότι δεν λύνεται, κόβεται. Αυτό είναι νόμος, από αρχαιοτάτων χρόνων. Lockdown τώρα να σώσουμε ότι σώνεται. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα και μάλιστα επικίνδυνα…

Πηγή:newsbomb.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr