Χαλκίδα: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκίδα: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών

Το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με το ΧΥΤΑ Χαλκίδας, έθεσε για συζήτηση η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, 29/6/2022.

Το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με το ΧΥΤΑ Χαλκίδας, έθεσε για συζήτηση η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, 29/6/2022.

«Ως γνωστό το ζήτημα δεν είναι σημερινό ούτε δημιουργήθηκε από το πουθενά. Έχει απασχολήσει το Δημοτικό συμβούλιο από το 2015! Η αντιμετώπισή του έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει με ευθύνη του κεντρικού κράτους, της περιφέρειας, του ΦΟΔΣΑ, της σημερινής Δημοτικής αρχής αλλά και των προηγούμενων.

Η ρίζα του όλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται στο γεγονός πως τα απορρίμματα αποτελούν πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Δεν είναι τυχαίο που  δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός για ΜΕΑ και ΧΥΤΑ στη Χαλκίδα, ούτε που αναβάλλονται συνεχώς οι Γενικές Συνελεύσεις του ΦΟΔΣΑ ΑΕ για την επίλυση του θέματος. Ούτε είναι τυχαίο που ο γραμματέας του ΥΠΕΝ με δήλωσή του, για τη δημοπράτηση κάποιων ΧΥΤΑ, μεταξύ αυτών και της Χαλκίδας, έδωσε έμφαση στην ταχύτητα που τρέχουν τα έργα με ΣΔΙΤ σε σχέση με τα δημόσια!

Εξάλλου δεν είναι δυνατό με κάλυμμα τον πράσινο μανδύα της κυκλικής οικονομίας να ανακοινώνεται από τη δημοτική αρχή πως θα δημιουργηθούν στο Δήμο μας γωνιές ανακύκλωσης με χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ από το Α. Τρίτσης χωρίς να έχει επιλυθεί το κύριο ζήτημα της διαχείρισής των αποβλήτων αφού δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Έχουμε επανειλημμένα αναφέρει πως οριστική και αποτελεσματική λύση στα ζητήματα που αφορούν στο σύνολό της τη διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σχέδιο και έλεγχο από κεντρικό κρατικό φορέα με βασικό κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος και όχι με κριτήριο το κέρδος.

Πρωταρχικό βήμα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας είναι η άμεση κρατική χρηματοδότηση για κατασκευή ΜΕΑ, με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. Μεταβατικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης και μεταφορά σε κατάλληλο ΧΥΤΑ χωρίς πρόσθετη  επιβάρυνση των δημοτών παρά μόνο με χρηματοδότηση και ευθύνη του κράτους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους της λαϊκής συσπείρωσης και ζητήματα που αφορούν:

  1. Την κοινότητα της Ν. Αρτάκης: Καθαριότητα κυρίως παραλιών και της κεντρικής πλατείας, μη ασφαλισμένης παιδικής χαράς, δρόμοι με λακκούβες κα. Έγινε λόγος επίσης για το πολύ σοβαρό  πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι με την παροχή νερού στην περιοχή της Φανερωμένης και ζητήσαμε άμεση επίλυση του, δεδομένου ότι ταλαιπωρεί εδώ και καιρό τους κατοίκους ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
  2. Την κοινότητα Βαθέος Αυλίδος: Εδώ και 3 μήνες και αφού έχουν τελειώσει εργασίες για την αποχέτευση, ο υπεύθυνος εργολάβος έχει αποχωρήσει αφήνοντας μπάζα παράπλευρα από τους δρόμους, πολλοί εκ των οποίων έχουν υποστεί καθίζηση. Συνεπώς πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές γιατί έχουν κάνει τη ζωή των κατοίκων δύσκολη.

Ερώτημα καταθέσαμε και για το ΕΕΕΕΚ και την προσωρινή  μετεγκατάστασή του στο τάγμα πεζοναυτών η οποία  εκκρεμείαδικαιολόγητα πάνω από ένα ολόκληρο χρόνο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο δεδομένης της ακαταλληλότητας του χώρου που στεγάζονται τώρα οι μαθητές να συνεχίσουν και τη νέα χρονιά να φοιτούν εκεί. Ζητήσαμε άμεσα να λυθεί το θέμα ως προς την προσωρινή του λύση αλλά και οριστικά με νέα υποδομή που να πληροί όλες τις προδιαγραφές».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr