Lockdown: «Σταυρόλεξο» η άρση των μέτρων, «πονοκέφαλος» η εστίαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: «Σταυρόλεξο» η άρση των μέτρων, «πονοκέφαλος» η εστίαση

Με αποστάσεις και τηλεφωνικό ραντεβού για κράτηση τραπεζιού, εφόσον κρατηθούν τα κρούσματα στα σημερινά επίπεδα

Με το άνοιγμα της αγοράς να αποτελεί crash test για την άρση και άλλων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι ειδικοί προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσει κλίμα ευφορίας και βιασύνης λόγω της βελτιωμένης επιδημιολογικά εικόνας της πανδημίας.

Υπενθυμίζουν ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μόνο τα στοιχεία για τα κρούσματα, που τις τελευταίες ημέρες διατηρούνται χαμηλά, αλλά και τις πιέσεις στο σύστημα υγείας, ή αλλιώς τον αριθμό των διασωληνωμένων, που μειώνεται «βασανιστικά αργά», όπως λένε.

Μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων τάσσονται κατά του ανοίγματος δραστηριοτήτων κάθε εβδομάδα, σημειώνοντας ότι οι επόμενες κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και πως θα πρέπει να εξετάζεται το «αποτύπωμα» κάθε βήματος, πριν δοθεί το «πράσινο φως» για το επόμενο.

Κοντολογίς, το άνοιγμα της αγοράς θα πρέπει να αξιολογηθεί πριν αποφασιστεί η άρση επόμενων μέτρων, όπως είναι η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα σχολεία, η επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών στα θρανία, το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η απελευθέρωση της μετακίνησης μεταξύ νομών και το άνοιγμα της εστίασης.

Την Παρασκευή, η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει για να εξετάσει αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με πολύ δύσκολες παραμέτρους, παρά τις πιέσεις του κλάδου προς την κυβέρνηση.

Ο «πονοκέφαλος» της εστίασης

Δυσεπίλυτο είναι το παζλ της εστίασης αφενός διότι συμπαρασύρει και πολλές άλλες πτυχές της καθημερινότητας, αφετέρου διότι έχει «ενοχοποιηθεί» για ξεσπάσματα της πανδημίας.

Το βέβαιο είναι πως το άνοιγμα της εστίασης θα επιφέρει αλλαγές στην απαγόρευση μετακινήσεων τη νύχτα που τώρα είναι από τις 21:00 έως τις 05:00 αλλά και ακόμη μεγαλύτερη κίνηση στους δρόμους από εργαζόμενους και πελάτες.

Στην πλειοψηφία τους οι ειδικοί εισηγούνται να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα αμιγώς εστιατόρια μόνο με σόμπες – μανιτάρια σε εξωτερικό χώρο, ωστόσο αυτό θα είναι πολύ δύσκολο καθώς οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν άδειες για περισσότερες από μία δραστηριότητες, όπως all day καφέ με άδεια εστιατορίου.

Γώγος: «Ναι» σε σχολεία, χιονοδρομικά, εστίαση υπό αυστηρούς κανόνες

Υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών αλλά με οριζόντιο τρόπο και με την προϋπόθεση ότι το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνεται αυτή θα τηρείται, τάσσεται ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

«Δεν είναι η επιτροπή που αποφασίζει ποια θα είναι η δραστηριότητα που θα ανοίξει κάθε φορά, αλλά η κυβέρνηση, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτει», λέει o καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Αυτό που πρέπει να λάβουμε σε κάθε περίπτωση υπόψη μας είναι η οποιαδήποτε χαλάρωση να γίνεται οριζόντια και αφού πρώτα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα της προηγούμενης. Δηλαδή το επόμενο άνοιγμα δεν πρέπει να γίνει πριν περάσουν 1-2 εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, κι αφού πρώτα παρακολουθήσουμε και στη συνέχεια εκτιμήσουμε τα δεδομένα αυτού του μεγάλου βήματος που έγινε τη Δευτέρα».

Κατά τον κ. Γώγο το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων είναι αυτό που ενέχει το μικρότερο επιδημιολογικό ρίσκο, καθώς «οι νέοι φέρουν μικρότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τις άλλες ομάδες» ωστόσο δεν είναι αρνητικός σε οποιοδήποτε άνοιγμα καθώς το πλέον σημαντικό, όπως υπογραμμίζει αρκετές φορές, είναι όχι τόσο τι θα ανοίξει αλλά αν θα τηρηθούν οι αυστηροί κανόνες που θα πρέπει να συνοδεύουν το άνοιγμα.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της επιτροπής, δεδομένου ότι ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι το ζήτημα των μετακινήσεων μεταξύ νομών θα τεθεί στην επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Γώγος απαντά: «Η επιτροπή θα δει τα δεδομένα και αυτού του τριημέρου και θα τοποθετηθεί. Μέχρι σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα δεδομένα του Σαββατοκύριακου, τα οποία είναι παραδοσιακά χαμηλότερα».

«Το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων έχει λογική αφού είναι αποκλειστικά χειμερινή δραστηριότητα και φυσικά δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελεύθερες μετακινήσεις αλλά και το άνοιγμα της εστίασης αν γίνει με μέτρο μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά».

Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, όπως συμβαίνει τώρα, ενώ ταυτόχρονα αποσυμφορίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σαρηγιάννης: «Θα ήταν λάθος να ανοίξει τώρα η εστίαση»

«Εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να παίρναμε μέτρα με απόσταση δύο εβδομάδων, έτσι ώστε να έχουμε επαρκή στοιχεία» δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr.

Για το μείζον ζήτημα του ανοίγματος όλων των σχολικών βαθμίδων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν και εντός του Ιανουαρίου. «Εάν ωστόσο δούμε ότι αλλάζει και πάλι η καμπύλη και γίνεται ακόμη πιο αυξητική, τότε θα δώσουμε το καμπανάκι να ξανακλείσουν», τόνισε.

Όσον αφορά στην εστίαση, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ επισήμανε ότι «θα ήταν λάθος να ανοίξει η εστίαση τώρα. Η περίοδος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου είναι από τις πιο νεκρές οικονομικά. Σίγουρα έχουν ανάγκη να ανοίξουν, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει πιο σημαντικό πρόβλημα. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερο να κρατήσουμε τώρα την εστίαση κλειστή ούτως ώστε να την ανοίξουν τον Μάρτιο, με καλύτερες συνθήκες».

Ανέφερε δε, ότι πως προς το παρόν, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν έχουν αγγίξει ιδιαίτερα, ακριβώς επειδή έχει πολλές δυσκολίες και κινδύνους.

Παγώνη: Να ανοίξουν όλα τα σχολεία και οι μετακινήσεις μεταξύ νομών

Θετική για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα εμφανίστηκε σήμερα η Ματίνα Παγώνη, καθώς, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, το επόμενο μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων της χώρας και μάλιστα την επόμενη εβδομάδα.

«Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά» τόνισε μιλώντας στον Σκάι.

Όπως η ίδια επεσήμανε, με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή, μπορούν να ανοίξουν τονίζοντας πως οι δείκτες τώρα είναι ελεγχόμενοι. Η ίδια ανέφερε πως οι θάνατοι μειώθηκαν αυτοί που δεν μειώθηκαν είναι οι διασωληνωμένοι. «Πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τόνισε πως πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πρώτα και μαζί με το σχολεία να ανοίξουν και οι μετακινήσεις από νομό και νομό γιατί θα υπάρχει θέμα στις μετακινήσεις.

Για την εστίαση, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι μπορεί να ανοίξει σε 3 βδομάδες, δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εστιατόρια και τα καφέ ενώ εξέφρασε ενδοιασμούς για τα μπαρ λόγω του ότι υπάρχουν όρθιοι.

Σύψας: Τα σχολεία προηγούνται, τελευταία η εστίαση

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα «το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν είναι χωρίς ρίσκο. Υπάρχει κίνδυνος αλλά αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι σε σταθερή κατάσταση και μας επιτρέπει να πάρουμε αυτό το λελογισμένο ρίσκο».

Όπως είπε με νόημα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η επιτροπή των επιστημόνων εισηγήθηκε να ανοίξουν τα μαγαζιά, με δύο πρϋποθέσεις: «Η μία ήταν να γίνονται πολλά τεστ και ότι αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά στην επιδημία, τα μέτρα αυτά θα αρθούν άμεσα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο «κομμάτι» της κοινωνίας που θα ανοίξει, θα είναι τα Γυμνάσια και Λύκεια. «Τα σχολεία προηγούνται. Αν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιτρέψει κάποιο άνοιγμα αυτό θα είναι τα σχολεία», είπε.

Τόνισε, δε, ότι η εστιάση θα ανοίξει τελευταία. Μάλιστα, επεσήμανε, ότι η επιδημιολογική επιβάρυνση τις γιορτές, δεν ήταν μεγάλη, ακριβώς γιατί ήταν κλειστή η εστιάση. «Η εστίαση θα ανοίξει τελευταία… Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι δύσκολοι μήνες. Πρέπει να παραμείνει η σταθερότητα» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr