Δήμος Χαλκιδέων: Χάος με τα σκουπίδια – Έξω φρενών οι Χαλκιδέοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Χαλκιδέων: Χάος με τα σκουπίδια – Έξω φρενών οι Χαλκιδέοι

Η κακή διαχείριση της δημοτικής αρχής Χαλκίδας

Δεν έχουν προηγούμενο η ανευθυνότητα και η ανικανότητα, με την οποία χειρίζεται η δήμαρχος Έλενα Βάκα το φλέγον θέμα του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, ο χρόνος ζωής του οποίου τελειώνει σε τέσσερις περίπου μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν “χρυσάφι” οι Χαλκιδέοι την αναποτελεσματικότητά της και η ίδια να εκτίθεται ανεπανόρθωτα από τους χειρισμούς της.

Κολοσσιαίες ευθύνες φέρει η Δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα στη διαχείριση του προβλήματος των σκουπιδιών.

Ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας εξυπηρετεί τους Δήμους Χαλκιδέων, Διρφύων-Μεσσαπίων, Κύμης-Αλιβερίου, Ερέτριας και Καρύστου. Ο χρόνος ζωής του τελείωνε τον Ιούλιο του 2021, γεγονός που γνώριζε η Έλενα Βάκα ήδη απ’ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Ξέχασε τα έργα

Η δήμαρχος όφειλε, σε συνεργασία με το ΦοΔΣΑ, ο οποίος διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ, να δρομολογήσει μόνιμη και βιώσιμη λύση. Αντ’ αυτού, την άνοιξη του 2021 πρότεινε να τροποποιηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του ΧΥΤΑ, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει για ένα χρόνο ακόμη. Ανέλαβε, λοιπόν, να συντάξει ο δήμος τη σχετική μελέτη και να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ για να μπορεί ο ΧΥΤΑ να δεχθεί μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών.

Με βάση αυτή τη δέσμευση της δημάρχου, ο ΦοΔΣΑ πήρε απόφαση να παρατείνει τη λειτουργία του ο ΧΥΤΑ μέχρι τον Ιούλιο του 2022.  Ωστόσο, η Έλενα Βάκα δεν έκανε ποτέ τα απαραίτητα έργα, για τα οποία είχε δεσμευτεί!

Ο ΧΥΤΑ συνέχισε να λειτουργεί στα όριά του και η δήμαρχος ήρθε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή να “πετάξει” μία πρόταση στο τραπέζι, την οποία, μάλιστα, είχε απορρίψει στο παρελθόν. Η πρόταση κατατέθηκε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΦοΔΣΑ στις 9 Φεβρουαρίου και είναι η εξής:

Να γίνει διαγωνισμός και να εγκατασταθεί σε χώρο 17 στρεμμάτων (ιδιοκτησίας του δήμου) δίπλα στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας μία ιδιωτική Κινητή Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΚΜΕΑ). Στη μονάδα αυτή θα γίνεται διαλογή των απορριμμάτων, θα αφαιρούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα υπολείμματα θα πηγαίνουν προς ταφή στο ΧΥΤΑ Θήβας.

Κόντρα με Τσοκανή

Ο Χαράλαμπος Τσοκανής επιμένει ότι η ταφή των σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ Ιστιαίας και Άμφισσας αποτελεί πιο εφικτή και οικονομική λύση.

Στον αντίποδα, βρίσκεται η εδώ και καιρό εκφρασμένη πρόταση του διευθυντή του ΦοΔΣΑ Χαράλαμπου Τσοκανή. Σύμφωνα με αυτόν, είναι προτιμότερο τα σκουπίδια των δήμων της νοτιοκεντρικής Εύβοιας να μεταφέρονται προς ταφή στους ΧΥΤΑ Ιστιαίας και Άμφισσας. Ο Δήμος Χαλκιδέων υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία πιο ακριβή λύση, που επιπλέον θα επιβαρύνει τους δύο ΧΥΤΑ και ενισχύει τη διαδικασία της ταφής, η οποία δεν είναι περιβαλλοντικά αποδεκτή.

Η συζήτηση του θέματος, που …ανακυκλώνεται εδώ και δύο χρόνια χωρίς λύση, αναβλήθηκε για τις 28 Φεβρουαρίου και συστήθηκε επιτροπή για να παρουσιάσει εμπεριστατωμένα την πρόταση του Δήμου Χαλκιδέων.
Ωστόσο, η συνεδρίαση έγινε τελικά στις 8 Μαρτίου, καθώς στις 28 Φλεβάρη η Έλενα Βάκα ζήτησε αναβολή επικαλούμενη προσωπικό της θέμα προκαλώντας εκ νέου δυσφορία σε μέλη του ΦοΔΣΑ.

Στα όρια της φαντασίας

Η πρόταση της Έλενας Βάκα για δημιουργία ΚΜΕΑ δεν είναι απλά αισιόδοξη, αλλά αγγίζει τα όρια της φαντασίας! Η δήμαρχος αναγνώρισε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα (!), αλλά εκτίμησε το απίστευτο, ότι δηλαδή ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους!

Εδώ να σημειώσουμε ότι για το διεθνή διαγωνισμό αναδόχου ΚΜΕΑ απαιτείται μια σειρά ενεργειών (χωροθέτηση, μελέτη, σύνταξη τευχών δημοπράτησης, περιβαλλοντικοί όροι κ.ά.), τα οποία είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενστάσεων.

Τέλος, η δήμαρχος εκτίμησε ότι η ΚΜΕΑ θα μειώσει τα απορρίμματα κατά 73% με παράλληλη διοχέτευση των επεξεργασμένων απορριμμάτων σε τσιμεντοβιομηχανίες για καύση και αποκατάσταση των λατομείων.
Ισχυρές ενστάσεις εξέφρασε ο Χαράλαμπος Τσοκανής παρουσιάζοντας τη μελέτη για τη λειτουργία των ΚΜΕΑ ανά την Ελλάδα. Αρχικά, ο διευθυντής του ΦοΔΣΑ υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση είχε εξεταστεί πριν δύο χρόνια και είχε απορριφθεί ως ασύμφορη από την ίδια την Έλενα Βάκα.

Επιπρόσθετα, διαφώνησε κάθετα τόσο ως προς το χρόνο υλοποίησης του διαγωνισμού όσο και ως προς τα οφέλη του. «Πανελλαδικά δεν έχει στηθεί στην Ελλάδα ΚΜΕΑ σε λιγότερο από 2,5 χρόνια. Εξάλλου, αυτού του είδους οι μονάδες μπορούν να εξασφαλίσουν μείωση των σκουπιδιών κατά 35% στην καλύτερη περίπτωση» δήλωσε στη «Γνώμη» ο κ. Τσοκανής.

Το καλύτερο σενάριο του κυρίου Τσοκανή ισχύει με την προϋπόθεση ότι θα είναι εφικτή και νόμιμη η συνεργασία με τσιμεντοβιομηχανίες (κατά βάση την ΑΓΕΤ) για απόδοση των επεξεργασμένων απορριμμάτων. Ωστόσο, τέτοια συμφωνία ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη παρά μόνο από τη Δήμαρχο Χαλκίδας!

Στον …αέρα είναι, βέβαια, και η πιο βασική παράμετρος, δηλαδή το πόσο θα κοστίσει η ΚΜΕΑ. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Ο Δήμος Χαλκιδέων εκτιμά 5,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ ο κ. Τσοκανής 7,7 εκατομμύρια στο πιο αισιόδοξο σενάριο. «Στην Κέρκυρα έκλεισαν αντίστοιχη μονάδα και προτιμούν να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στα Ιωάννινα, γιατί τους κοστίζει πολύ φθηνότερα» δηλώνει ο διευθυντής του ΦοΔΣΑ.

Νέα αδιαφορία

Παρά τις έντονες αμφιβολίες που εκφράστηκαν, ειδικά ως προς τα χρονικά περιθώρια, η γενική συνέλευση του ΦοΔΣΑ δέχθηκε να προχωρήσει ο φορέας (και όχι ο Δήμος Χαλκιδέων, όπως ήθελε η Έλενα Βάκα) στη διεξαγωγή του διαγωνισμού για σύσταση ΚΜΕΑ στη Χαλκίδα.
Οι εξυπηρετούμενοι δήμοι όφειλαν με βάση την απόφαση να προσκομίσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τα απορρίμματά τους για να προχωρήσει η διαδικασία.

Το αστείο είναι ότι ανταποκρίθηκαν μόνο οι Δήμοι Διρφύων-Μεσσαπίων και Ερέτριας. Η Έλενα Βάκα, η οποία δήθεν “βιάζεται” για να προλάβει τους χρόνους, δεν είχε αποστείλει κανένα στοιχείο στο ΦοΔΣΑ 20 μέρες μετά τη γενική συνέλευση!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γνώμης», ο ΦοΔΣΑ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας, ώστε, όταν αυτός κλείσει, να συγκεντρώνονται εκεί τα σκουπίδια των πέντε δήμων και να μεταφέρονται για ταφή στους ΧΥΤΑ Ιστιαίας και Άμφισσας. Μέχρι και αν γίνει η Κινητή ΜΕΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι οριστική λύση στο πρόβλημα θα δώσει η δημιουργία στεγασμένης ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στη Χαλκίδα. Το έργο έπρεπε ήδη να έχει γίνει, κοστίζει 50 εκατ. ευρώ περίπου και έχει υποβληθεί αίτηση προς χρηματοδότηση, η οποία ακόμη εκκρεμεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι χειρισμοί της Έλενας Βάκα προκαλούν …τρόμο. Χάρις στην παροιμιώδη απραξία της, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, αδυνατεί ακόμη και τώρα να κάνει τα στοιχειώδη και φυσικά το λογαριασμό θα τον πληρώσουν πανάκριβα οι πολίτες!

 Ξεσήκωσαν τους κατοίκους – Το ψέμα και η υποκρισία

Με ψέματα και υποκρισία …διανθίζει την ανικανότητά της η δήμαρχος στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, γεγονός που έχει ήδη βγάλει στα …κάγκελα τους κατοίκους των συνοικιών γύρω από το ΧΥΤΑ Χαλκίδας.

Κατ’ αρχάς, το δημοτικό συμβούλιο έχει …μαύρα μεσάνυχτα για τα σχέδια της δημάρχου. Επιπλέον, η Έλενα Βάκα διαβεβαίωσε τα μέλη του ΦοΔΣΑ ότι η χωροθέτηση της ΚΜΕΑ δίπλα στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας δεν θα προκαλέσει καμία αντίδραση από κατοίκους.

Πρόκειται για τεράστιο ψέμα. Το 2017 ο τότε δήμαρχος Χρήστος Παγώνης ήθελε να στήσει στην ίδια έκταση σταθερή ΜΕΑ, αλλά τα σχέδιά του ματαιώθηκαν από τις αντιδράσεις των κατοίκων. Τότε, μάλιστα, η Έλενα Βάκα ήταν στο πλευρό τους και “πολεμούσε” την εγκατάσταση της μονάδας. Πέντε χρόνια μετά κάνει ακριβώς το αντίθετο!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κατοίκων της Έξω Παναγίτσας Νίκο Τσιτσίγκο, (φωτό) η Έλενα Βάκα τού είχε δώσει ένα έγγραφο βάσει του οποίου ακυρώθηκε το 2017 η εγκατάσταση ΜΕΑ δίπλα στο ΧΥΤΑ και προκρίθηκε ως καλύτερη η έκταση στην περιοχή «Γυρίσματα» Πισσώνα.

«Άλλα έλεγε τότε και άλλα κάνει τώρα η δήμαρχος. Δεν καταλαβαίνω πώς αλλάζει έτσι εύκολα απόψεις. Όλοι οι σύλλογοι της περιοχής (Έξω Παναγίτσα, Δοκός, Αγία Ελεούσα, Αγ. Ανάργυροι) ετοιμάζουμε επιστολή προς όλους τους φορείς και, αν δεν εισακουστούμε, θα κινηθούμε νομικά εναντίον του δήμου» δηλώνει ο κ. Τσιτσίγκος, ο οποίος δεν είχε, φυσικά, καμία ενημέρωση για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ΚΜΕΑ στο Πέι Δοκού.

Πηγή: Εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr