Μείωση ΦΠΑ: Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις – Ποια προϊόντα είναι στο βασικό σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείωση ΦΠΑ: Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις – Ποια προϊόντα είναι στο βασικό σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών

Τη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και με περιορισμένο χρόνο εφαρμογής επαναφέρει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι της νοικοκυράς.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει πρώτα να εξετάσει όλα τα στοιχεία προκειμένου να καταλήξει στο καλύτερο σενάριο για το έυρος και το ύψος της μείωσης του φόρου.

Προϋπόθεση βέβαια είναι, τα μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου να μειωθούν τα βάρη που σηκώνουν οι καταναλωτές, να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά μεγέθη. Η άσκηση που καλούνται να λύσουν στο υπουργείο είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς θα πρέπει τα μέτρα να περιορίσουν τις απώλειες από την αύξηση των τιμών, αλλά παράλληλα να μην εκτροχιαστεί η προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος στην περιοχή του 1,4% του ΑΕΠ το 2022 από 7,2% του ΑΕΠ το 2021.

Με αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν, ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξεταστούν οι μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς το μέτρο θεωρείται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στον προϋπολογισμό, χωρίς ταυτόχρονα να φέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά, ότι μετά τις κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αποσβένουν τις απώλειες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιορίσει την αύξηση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής και το μόνο άμεσης δραστικότητας φάρμακο είναι οι μειώσεις στο ΦΠΑ. Ακόμα όμως και αν η αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης είναι μεγάλη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σπεύδουν να καταστήσουν σαφές ότι εφόσον εφαρμοσθεί θα έχει ημερομηνία λήξης και θα διαρκέσει για όσο διάστημα συνεχίζεται η κούρσα της ακρίβειας.

Πληθωριστικές πιέσεις με αυξανόμενη ένταση

Δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση αλλάζει ρότα και πλέον επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το κύμα ακρίβειας με παρεμβάσεις στην φορολογία. Αιτία είναι η όλο και αυξανόμενη ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και η διαπίστωση ότι το φαινόμενο δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η ανοδική κούρσα των τιμών δεν έχει σταματημό καθώς μετά το 5,1% του Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον πρώτο μήνα του 2022 έφτασε το 5,5%. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το ράλι των τιμών θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ενώ παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για αυξησεις που φθάνουν έως 30%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι βασικές εστίες ανατιμήσεων στα τρόφιμα είναι το ψωμί, τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τα ζυμαρικά, το μοσχάρι, τα πουλερικά, το αρνί και το κατσίκι, τα παρασκευάσματα με βάση το κρέας, τα νωπά ψάρια, τα τυριά, το ελαιόλαδο και τα άλλα βρώσιμα έλαια, τα νωπά φρούτα και λαχανικά, οι πατάτες, οι σοκολάτες και τα προϊόντα σοκολάτας και ο καφές.

Τα νέα στοιχεία κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις προβλέψεις σε συνδυασμό μάλιστα με την ανησυχία που υπάρχει αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και τις επί τα χείρω εκτιμήσεις για τ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr