Νέες ελλείψεις στα φάρμακα: Αδειάζουν τα ράφια στα φαρμακεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες ελλείψεις στα φάρμακα: Αδειάζουν τα ράφια στα φαρμακεία

Με τα σχολεία να έχουν ανοίξει και τις φθινοπωρινές ιώσεις να είναι προ των πυλών πάρα πολλά φάρμακα λείπουν από τα συρτάρια των φαρμακείων όπως παιδικές αντιβιώσεις, κολλύρια, ινσουλίνες και αντιπηκτικά.

«Το δικό μου το φάρμακο πρέπει να γυρίσω τη μισή Θεσσαλονίκη και τη μισή Χαλκιδική για να το βρω. Εδώ και ένα χρόνο κρατάει αυτή η κατάσταση», δήλωσε ένας καταναλωτής.

Αρκετά χιλιόμετρα αναγκάζονται να διανύσουν εκατοντάδες πολίτες καθημερινά, προκειμένου να βρουν το φάρμακο που χρειάζονται, καθώς πλέον οι ελλείψεις στην αγορά είναι εμφανείς.

«Ένα κυνήγι ουσιαστικά αντί να έχουν στο νου τους να είναι συνεπείς στην θεραπεία τους έχουν στο νου τους να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για βρουν τα σκευάσματα που λείπουν από τη συνταγή τους», δήλωσε ένας φαρμακοποιός.

140 σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη

Με τις ιώσεις να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους μετά το άνοιγμα των σχολείων, οι αντιβιώσεις μοιάζουν με είδος προς εξαφάνιση. Επιπλέον 140 σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη.

«Λείπουν φάρμακα από όλες τις κατηγορίες από κολλύρια, παιδικές αντιβιώσεις και ενηλίκων μέχρι και ινσουλίνες μέχρι αντιπηκτικά φάρμακα», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Υγείας για μια ακόμη φορά προχώρησε σε απαγόρευση εξαγωγών, ωστόσο για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι παιδικές αντιβιώσεις υπάρχουν ακόμη προβλήματα κυρίως εξαιτίας της έλλειψης δραστικών ουσιών.

«Θα λείψουν και φέτος κάποιες αντιβιώσεις», είπε η γραμματέας Συλλόγου Φαρμακαποθηκών Ελλάδος, Ειρήνη Μαρκάκη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης, είπε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν ελλείψεις σε 140 σκευάσματα.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μία εφαρμογή μέσω της οποίας, θα μπορούν από το κινητό τους γιατροί και πολίτες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει να καταγραφούν τα αποθέματα σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr