Ο ΦΟΔΣΑ «στήνει» στο τοίχο τη δήμαρχο Χαλκίδεων για τα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΦΟΔΣΑ «στήνει» στο τοίχο τη δήμαρχο Χαλκίδεων για τα σκουπίδια

Τεράστιες οι ευθύνες της στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας:

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της δημάρχου Χαλκιδέων, Έλενας Βάκα για το ζήτημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Χαλκίδας και της ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων των Δήμων Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας.

Ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επισημαίνει πολύ συγκεκριμένα τις ευθύνες αυτές, σε μία ιστορία που κρατάει πλέον ένα χρόνο και κάτι, έχει μετατραπεί σε ολοκληρωτικό φιάσκο με τον ΧΥΤΑ να έχει κορεστεί και την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη, καθώς τα σκουπίδια συνεχίζουν να καταλήγουν εκεί, παράνομα, σύμφωνα δηλαδή και με αυτά που προβλέπει η νομοθεσία για τον κανονισμό λειτουργίας του.

Η ανακοίνωση του ΦοΔΣΑ αναφέρει:

«Παρόλο που ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας έχει κορεστεί από 31 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ η οποία προέβλεπε την εναπόθεση απορριμμάτων συνολικής ποσότητας 490.000 tn, συνεχίσθηκε η λειτουργία του εν αναμονή εκπόνησης της μελέτης από τον Δήμο Χαλκιδέων και της έκδοσης της τροποποιημένης ΑΕΠΟ.

Αυτή η μελέτη δεν έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα από την τριμελή επιτροπή που προβλέπει η σύμβαση, δεν έχουν γίνει τα έργα αντιστήριξης και βεβαίως δεν έχει εκδοθεί η τροποποίηση της ΑΕΠΟ.»

Σχετικά με τις ευθύνες της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, από την ανακοίνωση του ΦοΔΣΑ προκύπτουν τα εξής:

  • Το θέμα του κορεσμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας έγινε επισήμως γνωστό, από την 1η συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ, στις 4 Νοεμβρίου 2019. Τότε η Δήμαρχος Χαλκιδέων πρότεινε να κατασκευαστεί νέο κύτταρο εντός του ΧΥΤΑ στη θέση του υδροβιότοπου.

Παρόλο που αυτή η εκδοχή είχε ήδη απορριφθεί για τεχνικούς λόγους, συγκροτήθηκε τεχνική επιτροπή να επανεξετάσει αυτήν την πιθανότητα.

  • Η επιτροπή από στελέχη του ΦοΔΣΑ, στελέχη του Δήμου Χαλκιδέων, την Δήμαρχο Χαλκιδέων, τον Πρόεδρο και Δημάρχους του ΦοΔΣΑ καθώς και τον σύμβουλο – μελετητή της Δημάρχου τον κ. Μπούρκα, τον Αύγουστο του 2020, κατέληξε ομόφωνα στην άποψη ότι δεν είναι δυνατή η κατασκευή νέου κυττάρου εντός του υπάρχοντος ΧΥΤΑ.

Η ίδια Επιτροπή κατέληξε στην άποψη ότι η λύση της μεταφοράς των απορριμμάτων είναι η προσφορότερη. Με αυτή τη θέση συμφώνησε και η Δήμαρχος Χαλκιδέων.

  • Τον Δεκέμβριο του 2019 η υπηρεσία πρότεινε την εκπόνηση μελέτης για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ με στόχο την επέκταση καθ΄ ύψος του ΧΥΤΑ Χαλκίδας μετά από την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης. Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την Δήμαρχο Χαλκιδέων.
  • Τον Ιανουάριο του 2021 η Δήμαρχος Χαλκιδέων πρότεινε τη συνέχιση εναπόθεσης των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας με την εκπόνηση σχετικής μελέτης και τροποποίηση της ΑΕΠΟ.

Αυτή η λύση, όπως προαναφέρθηκε είχε προταθεί από τον ΦοΔΣΑ και είχε απορριφθεί τον Δεκέμβριο του 2019. Πράγματι δόθηκε η δυνατότητα στον Δήμο Χαλκιδέων να εκπονήσει την μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021.

Αυτή η μελέτη δεν έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα από την τριμελή επιτροπή που προβλέπει η σύμβαση, δεν έχουν γίνει τα έργα αντιστήριξης και βεβαίως δεν έχει εκδοθεί η τροποποίηση της ΑΕΠΟ.

Με βάση αυτές τις αποφάσεις αλλά και τον πραγματικά διαθέσιμο χώρο, ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας θα έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία του τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

  • Σχετικά με την επεξεργασία των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας με κινητή ΜΕΑ, ο ΦοΔΣΑ –μεταξύ άλλων- αναφέρει :

«Παρόλο που αυτή η πρόταση είχε εξεταστεί αναλυτικά προ 2ετίας από τον Φο.Δ.Σ.Α. και είχε απορριφθεί, επαναφέρθηκε από τον Δήμο Χαλκιδέων και για λογαριασμό όλων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας στη Γενική Συνέλευση της 28/02/2022.

Για την εξέταση αυτής της πρότασης, με πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ., συστάθηκε επιτροπή με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων, του αρμόδιου Αντιδημάρχου του Δήμου Χαλκιδέων, και της υπηρεσίας του Φο.Δ.Σ.Α.

Ήδη το χρονοδιάγραμμα των 10 ημερών που είχε θέσει η Δήμαρχος Χαλκιδέων για αποστολή στοιχείων για τη κινητή ΜΕΑ, δηλαδή μέχρι 18 Μαρτίου 2022, έχει παρέλθει και τα στοιχεία του Δήμου Χαλκιδέων δεν έχουν σταλεί ακόμη στον ΦοΔΣΑ.»

Αυτό που γίνεται αμέσως αντιλητπό από την ανακοίνωση αυτή του ΦοδΣΑ είναι πώς τα μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί για την διαχείριση των απορριμμάτων δεν ήρθαν ποτέ από πλευράς της δημάρχου με την υπόθεση πλέον να οδηγείται στο αδιεέξοδο που έχει οδηγηθεί.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr