Οι αποφάσεις για τις ώρες αιχμής για το ρεύμα – Πώς θα εξοικονομήσει ενέργεια η Ευρώπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αποφάσεις για τις ώρες αιχμής για το ρεύμα – Πώς θα εξοικονομήσει ενέργεια η Ευρώπη

Τι αποφασίζει η κυβέρνηση σχετικά με τις ώρες αιχμής για το ρεύμα την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Οι ώρες αιχμής, κατά τις οποίες δηλαδή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένη και προστάζει μείωση της κατανάλωσης φαίνεται πως έχουν ήδη αποφασιστεί από την Ελλάδα, σε χθεσινή σύσκεψη, την ώρα που τα κράτη μέλη της ΕΕ προετοιμάζονται για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με εξοικονόμηση ρεύματος από 3% έως 5%.

Στην σύσκεψη της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε χθες για να αποφασιστούν τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση όλων των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ συζητήθηκαν ακόμα και τα ακραία σενάρια για διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και ενεργοβόρα βιομηχανία.

Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας μαζί με τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΡΑΕ προσδιόρισαν τις ώρες αιχμής στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως κατέληξαν στις εξής: 9-10 το πρωί και 6-10 το βράδυ, συνολικά 5 ώρες την ημέρα. Όπως είχε γράψει το iEidiseis, κρισιμότερες κρίνονται οι απογευματινές-βραδινές ώρες.

Η Κομισιόν είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής. Σε όποιο σχέδιο και αν καταλήξουν, θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο ΣΚΑΪ είχε μεταδώσει πως το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει πλάνο για υποχρεωτική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% από τις 13:00 έως 16:00 και από τις 20:00 έως 22:00 το βράδυ, κάτι που τελικά άλλαξε και μετά τις συσκέψεις των αρμοδίων.

Τα σχέδια των χωρών της Ευρώπης

Η Πορτογαλία αποφάσισε να περιορίσει τον φωτισμό των Χριστουγέννων από τις 18:00 μέχρι τα μεσάνυχτα για έναν μήνα, ξεκινώντας από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Παράλληλα, προβλέπεται μεγαλύτερη χρήση φυσικού φωτός και απενεργοποίηση του εσωτερικού φωτισμού όποτε οι πολίτες φεύγουν από έναν χώρο, ενώ αποφασίστηκε επίσης πως τα κλιματιστικά θα ρυθμιστούν στους 18 βαθμούς για τον χειμώνα και 25 βαθμούς το καλοκαίρι.

Το Βέλγιο από την πλευρά του αποφάσισε μείωση της θερμοκρασίας και σβήσιμο των πινακίδων και των φώτων στις βιτρίνες, μεταξύ άλλων. Από 1η Οκτωβρίου, μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν.

Στη Γαλλία σβήνουν τα φώτα, ενώ εμβληματικά σημεία ετοιμάζονται να βυθιστούν στο σκοτάδι. Το μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα, περισσότερο για να υπενθυμίζουν στους πολίτες την ενεργειακή κρίση, όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα φώτα που κοσμούν μνημεία της πρωτεύουσας, όπως, για παράδειγμα, τον Πύργο του Άιφελ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr