Οπαδική βία: Άμεση εφαρμογή των μέτρων, ενεργοποιούνται και άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οπαδική βία: Άμεση εφαρμογή των μέτρων, ενεργοποιούνται και άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ

Σε άμεση εφαρμογή των μέτρων για την οπαδική βία θα προχωρήσει η κυβέρνηση
Σε άμεση εφαρμογή των μέτρων για την οπαδική βία θα προχωρήσει η κυβέρνηση – Θα κινητοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και κυρίως η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το μήνυμα ελήφθη από εκείνους που πρέπει να ληφθεί ώστε να γίνει ένα πρώτο, σημαντικό βήμα Δείχnουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε άμεση εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ΟΥΕΦΑ και τους «Big 4», κι αν δεν φέρουν αποτελέσματα, υπάρχουν και άλλα όπλα στη φαρέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, που θα μπουν σε ισχύ, όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.

Στόχος της ΕΛΑΣ είναι να εμπλακεί πιο ενεργά η υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη συλλογή πληροφοριών καθώς στην υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας υπήρξαν μηνύματα μίσους που ανταλλάχτηκαν μέσω ψεύτικων λογαριασμών. Έτσι, η Αστυνομία θα ερευνά μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και των μηνυμάτων για ενδεχόμενο κλεισίματος τέτοιων «ραντεβού θανάτου». Επιπλέον θα ενεργοποιηθεί και η Δίωξη Ναρκωτικών καθώς πολλοί από αυτούς τους χούλιγκαν είναι χρήστες ναρκωτικών.

Επίσης, εκτός από την κατάργηση των Συνδέσμων, οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνονται οργανωμένα, με επιχειρησιακό σχέδιο και θα είναι διαρκείς και απροειδοποίητοι σε αγώνες αυξημένης επικινδυνότητας, εκτός αλλά και εντός γηπέδων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Θα ελέγχονται τα στοιχεία τους και τα εισιτήρια για να αποδεικνύεται η ταυτοπροσωπία.

Σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ και των κρατών μελών της θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας και θα γίνει ενεργοποίηση-τοποθέτηση καμερών στις θύρες των οργανωμένων οπαδών.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να κατατεθεί ο νέος νόμος πριν ξεκινήσουν οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο και παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνου Λογοθέτη, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις από πλευράς Αστυνομίας για τα μέτρα που προωθούνται μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αθλητική βία.

Οι προτάσεις των στελεχών της Αστυνομίας θα αφορούν στο τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά γενικώς στις ενέργειες που θα κληθεί να κάνει η Αστυνομία στον συγκεκριμένο τομέα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς και τις δυνάμεις και τα μέσα που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για την εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, αθλητικών συλλόγων κλπ.

Τα μέτρα

Μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Άμεσα:

Κλείνουν οι παράνομες – παράτυπες Λέσχες Φιλάθλων.
Αδειοδοτείται και λειτουργεί αυστηρά ένας σύνδεσμος με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
Έλεγχος εισόδου και ταυτοποίηση οργανωμένων φιλάθλων, στις θύρες που εντοπίζεται πρόβλημα, από την ΕΛΑΣ.
Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

Εάν απαιτηθεί

Κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών.
Αποκλεισμός ελληνικών ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει και επιπλέον μέτρα. Σύμφωνα με το Open, αυτά είναι:

– Εισιτήρια: Υπάρχει η σκέψη να δίνονται ονομαστικοποιημένα, σε μία και μοναδική λέσχη φιλάθλων ανά ΠΑΕ που θα λειτουργεί. Αυτά τα εισιτήρια θα ελέγχονται από την ΕΛΑΣ στις εισόδους των γηπέδων όταν το κρίνει η Αστυνομία ή όταν υπάρχει επικινδυνότητα.

– Συνεργασία μεταξύ τμήματος Αθλητικής Βίας και του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να αναλύεται η πληροφορία που φτάνει είτε στη μία, είτε στην άλλη υπηρεσία σχετικά με τα ραντεβού που στήνονται από τους φιλάθλους.

– Τέλος, υπάρχει η σκέψη, οι αθλητικοί εισαγγελείς που εμπλέκονται με τα θέματα αθλητικής βίας να απαλλαχθούν από τα υπόλοιπα καθήκοντά τους και να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτά τα ζητήματα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr