Πανελλήνιες 2022: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού μορίων – Τι ισχύει με τον συντελεστή βαρύτητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες 2022: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού μορίων – Τι ισχύει με τον συντελεστή βαρύτητας

Με αρκετές αλλαγές οι φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψήφιους φοιτητές

Με αρκετές αλλαγές οι φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψήφιους φοιτητές, που πλησιάζει η ώρα να κάνουν την προσπάθεια τους για μία θέση στα ελληνικά πανεπιστημια

Οι υποψήφιοι θα έχουν διαφορετική βαθμολογία για κάθε πανεπιστήμιο. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων των μαθημάτων αυξημένης βαρύτηταςκάνει πιο «ρευστή» τη βαθμολογία τους, αφού αυτή θα αλλάζει ανάλογα με τους συντελεστές που έχει ορίσει το κάθε πανεπιστήμιο.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων

O γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα μαθήματα θα πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος. Αυτά τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000 για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις Σχολές ή τα Τμήματα που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα κατά περίπτωση.

Με την απόφαση Υπουργού ορίζονται λεπτομερώς τα κριτήρια βάσει των οποίων εισάγονται οι υποψήφιοι σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου σε Σχολή ή Τμήμα. Αν μετά την εξάντληση όλων των κριτηρίων εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες, πλην εξαιρέσεων που περιγράφονται αναλυτικά στην ως άνω απόφαση.

Αυτοί είναι οι συντελεστές βαρύτητας για όλες τις σχολές

Ποιοι είναι οι συντελεστές βαρύτητας που όρισαν για τις Πανελλήνιες 2022 οι σχολές.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τον συντελεστή ανά μάθημα για κάθε σχολή:

Λατινικά αντί για Κοινωνιολογία

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, διαφορετικά για κάθε Ομάδα Προσανατολισμού. Στις Πανελλήνιες 2022 θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας με εκείνο των Λατινικών για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και για τους υποψήφιους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.

Νέα τμήματα και 4 νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο « Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών » παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο.

Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο « Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο « Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής».

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής », παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Τα τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών θα περιλαμβάνει το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2022 είναι τα εξής τμήματα: Ικάρων (ΣΙ) Μετεωρολόγων Ικάρων (ΣΙ) Έρευνας Πληροφορικής Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικών Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών.

Νέο άθλημα για την εισαγωγή στις Σχολές Πυροσβεστών

Οι υποψήφιοι θα έχουν μια προσπάθεια. Πρόκειται για μεταφορά ανά χέρι αλτήρα με λαβή, βάρους 25 κιλών έκαστος, σε απόσταση 100 μέτρων, χωρίς διακοπή κινήσεων και χωρίς επαφή αλτήρων με το έδαφος σε χρόνο 50”.

Αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε φέτος από τα πανεπιστήμια να τροποποιήσουν τους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2022. Πέρσι, πολλά τμήματα είδαν άδεια αμφιθέατρα και φέτος επιλέγουν να τροποιήσουν τους συντελεστές. Κάποια τμήματα που όρισαν τον ανώτατο συντελεστή (1,20) κάνουν μείωση, ενώ άλλα που όρισαν τον κατώτατο (0,80) κάνουν αύξηση.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τους συντελεστές ΕΒΕ:

Λιγότεροι εισακτέοι φέτος

Νέα μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ είχε προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

«Θα μειώσουμε τους εισακτέους στα κεντρικά Πανεπιστήμια και θα τους αυξήσουμε στα περιφερειακά. Αυτό που εφαρμόστηκε πέρσι, μπορεί να εφαρμοστεί και φέτος» είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή της στην Κοζάνη.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, που πέρυσι άφησε εκτός ΑΕΙ πάνω από 16.000 μαθητές προκαλεί αναταραχή και φέτος. Από τις 79.000 περίπου θέσεις εισακτέων καλύφθηκαν περίπου 63.000, ενώ πολλοί μαθητές δεν έκαναν μηχανογραφικό.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr