Πανσέληνος Σκουληκιού: Πότε κορυφώνεται το φεγγάρι του Μαρτίου – Από πού πήρε το όνομα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανσέληνος Σκουληκιού: Πότε κορυφώνεται το φεγγάρι του Μαρτίου – Από πού πήρε το όνομα

Το βράδυ της Παρασκευής 18 Μαρτίου θα φανεί στον ουρανό η Πανσέληνος Μαρτίου 2022, γνωστή και ως «το Φεγγάρι του Σκουληκιού».

Η Πανσέληνος θα κορυφωθεί στις 01:22 τα ξημερώματα. Ειδικότερα, η πανσέληνος του Μαρτίου είναι η πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνος της χρονιάς και έχει ονομαστεί ως «Φεγγάρι του Σκουληκιού» από το παλιό ημερολόγιο αγροτικών εργασιών.

Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία της ονομασίας, το Φεγγάρι του Σκουληκιού πήρε το όνομά του από τους γαιοσκώληκες, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους καθώς το έδαφος θερμαίνεται την άνοιξη.

Η εμφάνιση των σκουληκιών «προσκαλεί» τους κοκκινολαίμηδες και άλλα πουλιά να τραφούν, κάτι που πολλοί θεωρούν πως αποτελεί και το πρώτο σημάδι της άνοιξης.

Μάλιστα, η Πανσέληνος του Μαρτίου «παίζει» με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καθώς δημιουργεί ψευδαισθήσεις, σχετικά με το μέγεθος του φεγγαριού. Έτσι, ενδέχεται να φαίνεται αρκετά μικρότερο ή μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργήσει παρόμοια ψευδαίσθηση σε μέρη που θα φωτίσει αρκετά.

Πώς παίρνουν τα ονόματά τους τα φεγγάρια

Με βάση την ονοματοδοσία των ιθαγενών της Βορείου Αμερικής, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου. Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού, του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική, και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.

Επιπλέον, τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, του Σεπτεμβρίου Φεγγάρι του Καλαμποκιού, του Οκτωβρίου Φεγγάρι των Κυνηγών, του Νοεμβρίου ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα και του Δεκεμβρίου ονομάζεται Ψυχρό Φεγγάρι.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr