Παράταση μέτρων μέχρι τις 23 Ιανουαρίου – Ποιοι θα γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ από Δευτέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση μέτρων μέχρι τις 23 Ιανουαρίου – Ποιοι θα γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ από Δευτέρα

Σε δύο επίπεδα κινείται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα όσον αφορά τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα: από τη μια η παράταση των μέτρων και από την άλλη το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 από Δευτέρα

Σε πλήρη εγρήγορση παραμένει η κυβέρνηση όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού χωρίς να εφησυχάζει από την σχετικά μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα εστιάζοντας σε μια διπλή στρατηγική τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα.

Από τη μια όπως ανακοινώθηκε, χθες Τετάρτη, τα μέτρα που ισχύουν από πριν την αλλαγή του έτους όσον αφορά την εστίαση, τα γήπεδα, την τηλεργασία κ.α. πήραν παράταση μέχρι τουλάχιστον την 23η Ιανουαρίου, και από την άλλη η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την επιβολή προστίμων από το πρωί της Δευτέρας σε όσους άνω των 60 ετών δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει ακόμα την όποια χαλάρωση των μέτρων παρά τη σχετική φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου
Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.
Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
Επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Ποιοι θα γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ από τη Δευτέρα
Όσον αφορά το πρόστιμο των 100 ευρώ από Δευτέρα στους άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει η βεβαίωση προστίμων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αφορά περίπου 300.000 μη εμβολιασμένους αυτής της ηλιακής ομάδας, καθώς τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο Μάκης Βορίδης, επανέλαβαν ότι από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να βεβαιώνονται τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών που δεν επέλεξαν να εμβολιαστούν.

Το σίγουρο είναι ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα, το οποίο μόνο για τον Ιανουάριο θα είναι 50 ευρώ, θα βεβαιώνεται από την εφορία και δεν θα παρακρατείται από τη σύνταξη ή τον μισθό.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ αποφασίστηκε να μείνουν ανοιχτές μέχρι και αύριο, Παρασκευή, οι πλατφόρμες στις οποίες οι άνω των 60 ετών υποβάλουν ενστάσεις και αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους υγείας ή ενδιαφέροντος για κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να αξιολογηθούν οι αιτήσεις, σε διάστημα μιας εβδομάδας, δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο ενώ πρόνοια θα υπάρξει και για όσους κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού πριν από τις 17 Ιανουαρίου για εμβολιασμό σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Παράλληλα στις εξαιρέσεις εντάσσονται και οι νοσήσαντες για διάστημα 180 ευρώ από την νόσηση και για όσους έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr