Πιερρακάκης: Από το 2025 η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων -Μέσω Πανελλαδικών η εισαγωγή φοιτητών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιερρακάκης: Από το 2025 η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων -Μέσω Πανελλαδικών η εισαγωγή φοιτητών

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε σήμερα το νομοσχέδιο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Πρόκειται για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο αποτελείται από 200 άρθρα και αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, οι υποψήφιοι μέσα από τις εξετάσεις των Πανελλαδικών θα μπαίνουν και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, πιάνοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης, αναφερόμενος στον τρόπο εισαγωγής, είπε πως το υπουργείο Παιδείας προβλέπει «αξιολόγηση-κόφτη» για την εισαγωγή.

Οι εν δυνάμει σπουδαστές θα πρέπει να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ακριβώς όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να έχουν επιδόσεις πάνω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για κάθε επιστημονικό πεδίο, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε χρόνο βάσει του μέσου όρου των επιδόσεων των υποψηφίων.

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

  • Ίδρυση μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων.
  • Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων, ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
  • Πλήρης διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία «Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Έναρξη της λειτουργίας τους από το ακαδημαϊκό έτος 2025/2026

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.

Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή. Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων

Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
Απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.
Μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, με στόχο την κατάθεσή του στη Βουλή έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr