Πώς τα ζώα προαισθάνονται το «χτύπημα» ενός σεισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς τα ζώα προαισθάνονται το «χτύπημα» ενός σεισμού

Η διαίσθηση των ζώων λειτουργεί προειδοποιητικά πριν από έναν σεισμο η ακόμα και άλλες φυσικές καταστροφές

Είναι γνωστό πως πολλά ζώα πριν από μεγάλους σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές εκδηλώνουν ανησυχία και στρες δείχνοντας ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Αν είστε ιδιοκτήτες πχ ενός σκύλου μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το ζωό πριν από έναν σεισμό είναι ανήσυχο, πηγαινοέρχεται με μεγάλο πανικό ενώ μπορεί ακόμα και να γαυγίζει και μετά από λίγο να ταρακουνηθείτε από έναν σεισμό.

Με το μεγάλο τσουνάμι που σημειώθηκε το 2004 στην Ινδονησία κοστίζοντας πάνω από 200.000 ανθρώπινες ζωές σε 12 χώρες, μαρτυρίες ανέφεραν πως πολλοί ελέφαντες έτρεχαν πανικόβλητοι για να ανέβουν σε κάποιο ύψωμα ενώ και τα φλαμίνγκο εγκατέλειψαν τις φωλιές τους κοντά στο έδαφος. Οι σκύλοι δε αρνούνταν ακόμα και να βγουν έξω από τα σπίτια αρκετές ώρες πριν από το συμβάν, προμηνύοντας πως κάτι σοβαρό ερχόταν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «BBC» στο οποίο μίλησε η Ιρίνα Ραφλιάνα, πρώην σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή στρατηγική πάνω στους κινδύνους καταστροφών, «Οι επιζώντες επίσης είπαν ότι είδαν ζώα οικόσιτα, όπως οι αγελάδες, οι γάτες και οι κατσίκες αλλά ακόμα και κάποια πουλιά να μετακινούνται προς την ενδοχώρα, αμέσως μετά το σεισμό και λίγο πριν από το τσουνάμι. Πολλοί από εκείνους που κατάφεραν να επιβιώσουν, έτρεξαν μαζί με τα ζώα προς την ίδια κατεύθυνση».

Όπως αναφέρει η κυβερνητική ιστοσελίδα της  Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ, η πρώτη τέτοια αναφορά καταγράφηκε από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Θουκυδίδη το 373 π.Χ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι αρουραίοι, σκύλοι, φίδια και νυφίτσες είχαν εγκαταλείψει την πόλη Ελίκη λίγες μέρες πριν από έναν καταστροφικό σεισμό.

Από τότε, πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να εξιχνιάσουν το συγκεκριμένο μυστήριο. Ενδεικτικά, μία μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε πριν από περίπου 5 χρόνια, έδειξε πως οι σκύλοι, τα πρόβατα και οι αγελάδες μπορούν να αντιληφθούν σεισμούς μέτριας ή και υψηλότερης έντασης ακόμα και 20 ώρες προτού εκείνοι συμβούν.

Άλλη έρευνα πάλι, διαπίστωσε ότι οι κατσίκες είχαν διαισθανθεί την έκρηξη του ηφαιστείου της Έτνας στη Σισιλία 23 ημέρες προτού αυτή σημειωθεί.

Τι κάνει τα ζώα να αντιλαμβάνονται τον σεισμό

Αναζητώντας την αιτία πίσω από αυτή την «έκτη αίσθηση» των ζώων, η συμπεριφορική οικολόγος Ρέιτσελ Γκραντ μελέτησε εκτενώς την συμπεριφορά των ζώων πριν από τους σεισμούς.

Ένα από τα συμπεράσματά της  σύμφωνα με το ieidiseis.gr ήταν πως «μια σειρά ισχυρών διαταραχών στα τοπικά ατμοσφαιρικά ηλεκτρικά φορτία κάθε δύο έως τέσσερα λεπτά, ξεκινώντας δύο εβδομάδες πριν από το σεισμό, θα μπορούσε να ενεργοποιεί τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων».

Πιο συγκεκριμένα, οι σεισμοί συνήθως ακολουθούν μία περίοδο όπου έντονες αναταραχές αναδύονται βαθιά στο έδαφος, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ηλεκτρονικά φορτία, που ονομάζονται «θετικές τρύπες».

«Αυτοί οι ηλεκτρονικοί φορείς φόρτισης μπορούν να ρέουν γρήγορα από τον φλοιό στην επιφάνεια της Γης, όπου ιονίζουν τα μόρια του αέρα πάνω από το σημείο που εμφανίζονται. Τέτοιος ιονισμός έχει σημειωθεί πριν από σεισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθώς αυτές οι ‘θετικές τρύπες’ κινούνται, δημιουργούν επίσης ηλεκτρομαγνητικά κύματα εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας, τα οποία παρέχουν ένα πρόσθετο σήμα, που ορισμένα ζώα ίσως είναι σε θέση να συλλάβουν», προσθέτουν οι ερευνητές.

Όσον αφορά τους σκύλους, ο ιστότοπος του οργανισμού «Αmerican Kennel Club» αναφέρει ότι είναι πιθανόν οι τετράποδοι φίλοι μας να αντιλαμβάνονται τα κύματα «P», τα οποία παράγονται στα πρώιμα στάδια του σεισμού, με τη βοήθεια της ακοής τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr