Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια καθαρίζοντας τα καλοριφέρ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια καθαρίζοντας τα καλοριφέρ

Εκτός από τους λόγους υγιεινής ένα σημαντικό κίνητρο για τον καθαρισμό των καλοριφέρ είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας

Ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται δύσκολος και «βαρύς» για την τσέπη χιλιάδων νοικοκυριών, που ψάχνουν τρόπους να εξοικονομήσουν ενέργεια αλλά και… ευρώ.

Ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο καθαρισμός των καλοριφέρ.

Εάν οι προφανείς λόγοι υγιεινής δεν είναι αρκετοί για εσάς προκειμένου να καθαρίσετε τα καλοριφέρ σας, ε τότε μπορείτε να σκεφτείτε την τσέπη σας και να καθαρίσετε σχολαστικά τα θερμαντικά σώματα που διαθέτετε στο σπίτι σας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εφημερίδα Express ο Πολ Νιούμαν, ειδικός στον τομέα της εταιρείας Housestatic, η σκόνη ανάμεσα στα πάνελ των καλοριφέρ μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα στο εσωτερικό του θερμαντικού σώματος, μειώνοντας έτσι σημαντικά την απόδοση. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του Austin Property Services, «ένα βρώμικο σύστημα θέρμανσης μπορεί να αυξήσει τους λογαριασμούς σας έως και κατά 25%».

Όπως αναφέρει, τα πάνελ του καλοριφέρ συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες βρωμιάς στο εσωτερικό τους και έτσι πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

«Διατηρώντας τα καλοριφέρ καθαρά, τα βοηθάμε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Μία καλή ιδέα είναι να τα καθαρίζετε κατά τη διάρκεια άλλων εργασιών συντήρησης, όπως είναι το άδειασμα του περιττού νερού», τονίζει.

Πώς καθαρίζουμε το καλοριφέρ

Αρχικά για να καθαρίσετε με ασφάλεια το καλοριφέρ, καλό είναι να κλείσετε την θέρμανση.

Έπειτα αφαιρείτε το καπάκι που βρίσκεται στην κορυφή, καθώς και εκείνα που υπάρχουν στη δεξιά και αριστερή πλευρά του σώματος.

Αφού ξεσκονίσετε καλά τα καπάκια, καθαρίστε τα με ένα ήπιο αντιβακτηριδιακό διάλυμα και αφήστε τα τουλάχιστον για 24 ώρες να στεγνώσουν καλά πριν τα τοποθετήσετε πίσω στη θέση τους.

Παράλληλα, με ένα πιστολάκι μαλλιών μπορείτε να «σπρώξετε» τη σκόνη από το εσωτερικό του καλοριφέρ στο πάτωμα, όπου μπορείτε να τοποθετήσετε μία πετσέτα για να απομακρύνετε μετά τη βρωμιά και τη σκόνη πιο εύκολα.

Έπειτα προκειμένου να έχετε καθαρίσει ενδελεχώς το καλοριφέρ, αν θέλετε μπορείτε με ένα «φτερό» ξεσκονίσματος να αφαιρέσετε υπολείμματα σκόνης από το σώμα. Εφόσον στεγνώσουν και τα καπάκια τα τοποθετείτε και πάλι στη θέση τους και το καλοριφέρ σας είναι πεντακάθαρο και έτοιμο για να σας ζεστάνει και πάλι!

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr