Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός – Νέα αποκάλυψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός – Νέα αποκάλυψη

Πού θα φτάσει ο κατώτατος μισθός

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεπερνά το 5% και τα 800 ευρώ επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες, τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο, όσο και και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ».

Μάλιστα την… γενναία αύξηση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο MEGA, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως:

Μάλιστα, αυτό ανέφερε και ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο MEGA, «Ο πρώτος αριθμός θα είναι 8, και την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε το ύψος του, πάντοτε η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει 2 διαφορετικές ανάγκες. Πρώτον την πίεση που έχουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, και από την άλλη τις αντοχές των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα στα όρια αντοχών της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Βρήκαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ τον ανεβάσαμε στα 780 ευρώ. Η νέα αύξηση θα είναι σημαντική».

«Πριν την τελευταία αύξηση ήμασταν στην 18η θέση της ΕΕ στους 22 που έχουν το καθεστώς του κατώτατου μισθού, ανεβήκαμε στην 12η, τώρα πέσαμε άλλες 2-3 θέσεις επειδή άλλοι αύξησαν τον μισθό τους, τώρα λιγάκι πάλι θα ανέβουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία που ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου, βρίσκεται πλέον στο στάδιο των διαβουλεύσεων, με στόχο να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024.

  • Όλα αυτά ωστόσο θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια και την πορεία του προϋπολογισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μισθολογικές αυξήσεις αφορούν 600.000 εργαζόμενους που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό και με αναλογία, ανά τριετία.

Αυτό σημαίνει πως μια αύξηση της τάξεως του 5,1% από 1 η Απριλίου 2024 «μεταφράζεται» σε μισθό ύψους 820 ευρώ για έναν εργαζόμενο χωρίς τριετίες.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει κατοχυρώσει τριετίες, τα ποσά ενδέχεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • 1 τριετία: 902 ευρώ, από 858 ευρώ
  • 2 τριετίες: 984 ευρώ, από 936 ευρώ
  • 3 τριετίες: 1.066 ευρώ, από 1.014 ευρώ
  • Έγγαμοι: + 83 ευρώ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr