Πότε μικραίνει η μέρα στην Εύβοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε μικραίνει η μέρα στην Εύβοια

Πότε θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στην Εύβοια
Το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει και τυπικά από τα ξημερώματα της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου, καθώς συνέβη η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο που βρίσκεται και η Ελλάδα, με το νότιο ημισφαίριο να υποδέχεται την άνοιξη.
Ωστόσο στην Εύβοια η ισημερία θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Στην ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Εύβοια η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύβοια βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού επομένως η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας θα συμβεί περίπου μετά από τέσσερις ημέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr