Σεισμός στη Νότια Εύβοια: Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της τρομακτικής δόνησης
Ειδησεις ευβοια

Σεισμός στη Νότια Εύβοια: Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της τρομακτικής δόνησης

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στο φως της δημοσιότητας από την στιγμή του δυνατού σεισμού στη Νότια Εύβοια το πρωί της Τρίτης.

Χορεύοντας στο ρυθμό των Ρίχτερ ξύπνησαν τα ξημερώματα οι κάτοικοι στους Ζάρακες της Εύβοιας. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχει ενημέρωση για περίπου 10 κατοικίες οι οποίες έχουν υποστεί φθορές.

Η κάμερα ασφαλείας από το μίνι μάρκετ του χωριού κατέγραψε τη στιγμή της τρομακτικής δόνησης. Ένας δυνατός θόρυβος και ένα απότομο τράνταγμα που κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα.

«Άγνωστο» ρήγμα ξάφνιασε τους επιστήμονες

Οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέγραψαν, στις 6 και 32 τα ξημερώματα, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εντοπίζοντας το επίκεντρο 9 χλμ νοτιοανατολικά από το χωριό Ζάρακες της Ευβοίας και σε μικρό εστιακό βάθος μόλις 13χλμ.

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA: «Από εκεί δεν έχουμε κάποιο ρήγμα εμφανές στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, το οποίο είναι ένα σταθερό κομμάτι. Το γεγονός ότι έγινε ο σεισμός εκεί είναι μια έκπληξη ουσιαστικά, δεν το περιμέναμε. Συνεπώς περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας αλλά και τη διερεύνηση για το αν υπάρχουν άλλα ρήγματα στην περιοχή ή όχι».

Μέχρι αργά το απόγευμα είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 55 μετασεισμοί, από τους οποίους οι 23 είχαν μέγεθος άνω των 2 Ρίχτερ.

Από την πρώτη ώρα εκδήλωσης του φαινομένου, άλλωστε, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μετασεισμικές δονήσεις.

Στις 7 και 23 πρώτα λεπτά μια δόνηση 4,2 Ρίχτερ, ένα λεπτό αργότερα μια δεύτερη δόνηση 4,1 Ρίχτερ, ενώ 4 λεπτά πριν από τις 8 το πρωί καταγράφηκε μετασεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ζημιές σε σπίτια και σε νηπιαγωγείο – Ποια σχολεία δεν θα ανοίξουν αύριο

Από το πρωί οι κάτοικοι επιθεωρούν τα σπίτια τους με τη βοήθεια των πολιτικών μηχανικών του δήμου, καθώς σε πολλά από αυτά εντοπίστηκαν ρωγμές.

Στο νηπιαγωγείο των Ζαράκων από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν ρωγμές στους τοίχους ενώ έπεσαν και κάποιοι σοβάδες.

Ευτυχώς στις 6 το πρωί, την ώρα του σεισμού τα παιδιά ήταν στο σπίτι τους. Αύριο Τετάρτη 30 Νοεμβρίου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην Κοινότητα Ζαράκων.

Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή σε όσους κατοίκους της περιοχής μένουν σε παλιά σπίτια, καθώς το φαινόμενο ακόμα είναι σε εξέλιξη, ενώ και η μετασεισμική δραστηριότητα αναμένεται έντονη τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Ακόμη και αρκετές ώρες μετά τον σεισμό, στις βραδινές ώρες που βρισκόμαστε, οι κάτοικοι του χωριού Ζάρακες είναι αναστατωμένοι, αλλά αναμένεται να περάσουν το βραδύ στα σπίτια τους, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στους πολίτες να είναι εκτός αυτών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr