Σεισμός στην Εύβοια: Νύχτα αγωνίας στα Ψαχνά – Στα αυτοκίνητα θα κοιμηθούν οι κάτοικοι
Ειδησεις ευβοια

Σεισμός στην Εύβοια: Νύχτα αγωνίας στα Ψαχνά – Στα αυτοκίνητα θα κοιμηθούν οι κάτοικοι

Ανάστατοι οι κάτοικοι στα Ψαχνά Ευβοίας μετά τον νέο σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή

Ο νέος σεισμός των 4,9 βαθμών έβαλε αυτή τη φορά στο στόχαστρο τα Ψαχνά Ευβοίας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Αθήνα.

Η σεισμική δόνηση έβγαλε τους κατοίκους των Ψαχνών στους δρόμους. Ο δυνατός ήχος τρομάζει τον υπάλληλο που πανικοβάλλεται και φεύγει τρέχοντας από το κατάστημα.

Σε μια ταβέρνα της περιοχής οι καρέκλες τρίζουν, ενώ υπάλληλοι και πελάτες σε καφετέρια τρομάζουν κι απομακρύνονται από το μαγαζί.

Η στιγμή του σεισμού βρήκε την δημοσιογράφο Στέλλα Στυλιανού να παρουσιάζει το μεσημεριανό δελτίο του ONE.

«Το μέγεθος ήταν 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν στα 13,2 χιλιόμετρα υπολογίσθηκε οπότε χαρακτηρίζεται επιφανειακή για αυτό το λόγο έγινε ιδιαίτερη αισθητή σε μεγάλη απόσταση στην Αθήνα σε όλη την Αττική πιστεύω» είπε ο διευθυντής Ερευνών του Διεθνές Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ανησυχία για το νέο επίκεντρο

Η νέα ισχυρή δόνηση προκάλεσε αναστάτωση στους σεισμολόγους, ιδιαίτερα όταν διαπιστώθηκε ότι το επίκεντρο δεν είναι πλέον η νότια Εύβοια.

Στις 29 Νοεμβρίου, ο σεισμός των 4,8 βαθμών με επίκεντρο τους Ζάρακες ξεκίνησε μια διέγερση στην περιοχή. Και σήμερα, το επίκεντρο μετατοπίστηκε στην κεντρική Εύβοια, στα Ψαχνά. Αυτός είναι ο λόγος που ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο έκτακτο δελτίο του MEGA, ζήτησε την άμεση σύγκληση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου.

«Προτείνω να συγκληθεί άμεσα, τώρα η επιτροπή σεισμικού κινδύνου, αυτό προτείνω, άμεσα, τώρα» τόνισε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Με ρωγμές 10 σπίτια στα Ψαχνά

Οι πρώτες εκτιμήσεις των συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή ήταν ότι περίπου 10 σπίτια της περιοχής έχουν υποστεί ζημιές ή ρωγμές.

Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή εάν ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος τόνισε πως σίγουρα θα υπάρξουν αρκετοί μετασεισμοί που θα γίνουν αισθητοί και στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολλές μέρες και βδομάδες ότι οι κάτοικοι θα αλλάξουν χρόνο και θα κάνουνε και φώτα στην περιοχή με μετασεισμική ακολουθία, πολλοί από τους σεισμούς αυτούς θα είναι έντονα αισθητοί κάποιοι ίσως φτάσουν το μέγεθος του κυρίου σεισμού, οι πιο μεγάλοι από αυτούς θα γίνονται αισθητοί και στην Αθήνα κυρίως στα Βόρεια Προάστια» δήλωσε ο καθηγητής.

Απόψε πάντως αρκετοί κάτοικοι της περιοχής θα κοιμηθούν αντί για τα σπίτια τους, με κουβέρτες στα αυτοκίνητα τους.

Κώστας Παπαζάχος: Οι κάτοικοι θα κάνουν γιορτές με δονήσεις

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Στην ίδια περιοχή είχαν γίνει πρόσφατα και μεγαλύτεροι σεισμοί. Η συγκεκριμένη ζώνη είναι καλά περιγραμμένη, είναι γνωστή και καταχωρημένη σε όλες τις βάσεις. Το ορατό της μήκος είναι τέτοιο που παραπέμπει ότι τα μέγιστα μεγέθη είναι της τάξεως μεγαλύτερα από 6 Ρίχτερ», είπε από την πλευρά του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που ξυπνάει ένα ρήγμα και γίνεται ένας σεισμός τότε σπάει όλο το ρήγμα. Είναι ένα γνωστό ρήγμα, με μια δυναμική, υπάρχει και το πιο απίθανο σενάριο και για αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε μια επιφυλακτικότητα. Έτσι, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός με βεβαιότητα», πρόσθεσε.

«Είναι τελείως διαφορετική περιοχή. Είναι άλλο τα Νέα Στύρα, άλλο τα Ψαχνά που έχουν και σεισμολογικό παρελθόν. Συμβαίνει να υπάρξει επηρεασμός, να ταξιδέψουν κύματα ή και με άλλες μεθόδους, και να επιταχυνθεί η έλευση ενός σεισμού. Δεν γεννιέται όμως ένας σεισμός σε ένα ρήγμα, επειδή έγινε μια άλλη ακολουθία. Μπορεί να γίνει λίγο πιο γρήγορα ή λίγο πιο αργά. Δεν έχει καμία σημασία για εμάς, για εσάς και για τους κατοίκους. Είναι κάτι που έχει επί της ουσίας επιστημονικό ενδιαφέρον», απάντησε για το αν σχετίζεται ο σημερινός σεισμός με αυτούς στο χωριό Ζάρακες της Νότιας Εύβοιας.

«Όπως έλεγα χαριτολογώντας, τα σεισμικά κύματα δεν πάνε από την εθνική οδό. Πάνε σε ευθεία γραμμή. Τα βόρεια προάστια για παράδειγμα είναι στα 45 χιλιόμετρα από τα Ψαχνά. Μεγάλοι σεισμοί, πάνω από 5 Ρίχτερ, αλλά και μικρότεροι, 4.5 Ρίχτερ, μπορεί εύκολα να γίνουν αισθητοί σε αυτές τις αποστάσεις. Ενδεχομένως να γίνονται αισθητοί και οι μετασεισμοί. Δεν είναι επικίνδυνοι, αλλά είναι ενοχλητικοί. Για τους κατοίκους εκεί, δεν το συζητάμε ότι για προβληματικά κτήρια σαν αυτά που ακούσαμε, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να τα κατοικήσουν. Κτήρια υψηλής επικινδυνότητας, τα οποία μπορεί να μην έπαθαν βλάβες αλλά χτίστηκαν χωρίς κανένα κανονισμό, δεν έχουν κανένα εχέγγυο της πολιτικής προστασίας, δεν έχουν καμία συντήρηση, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όταν είσαι πάνω σε ένα ρήγμα. Στα Ψαχνά, το ρήγμα είναι ακριβώς από κάτω. Όπως στο Αρκαλοχώρι. Ας προφυλάξουμε τον εαυτό μας, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο χρονιάρες ημέρες αλλά οι άνθρωποι εκεί θα κουνιούνται διαρκώς τις επόμενες ημέρες από τους μετασεισμούς», είπε κλείνοντας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr