ΣτΕ: Σήμερα εκδικάζεται η αίτηση ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Σήμερα εκδικάζεται η αίτηση ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης για τους δασικούς χάρτες

Σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και 7 περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της υπουργικής απόφασης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση αυτή έχει αναβληθεί τρεις φορές. Η αρχική δικάσιμος είχε οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου 2020 , μετατέθηκε για τις 15 Ιανουαρίου 2021, έπειτα για τις 5 Μαρτίου 2021 και πλέον αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα. Σε περίπτωση που οι δύο προσφυγές γίνουν δεκτές, το έργο των δασικών χαρτών θα πρέπει ουσιαστικά να αρχίσει από την αρχή, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία”.
Η υπουργική απόφαση
Με την υπουργική απόφαση καταγράφονται οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν τον δασικό χαρακτήρα τους πριν από το 1975, με τις σχετικές συνέπειες στους νέους δασικούς χάρτες. Προβλέπονται επίσης, οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών (η ανάρτηση τους ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες). Οι δύο προσφυγές έγιναν καθώς θεωρήθηκε ότι η αναμόρφωση των χαρτών οδηγεί μαζικούς αποχαρακτηρισμούς δασικών χαρτών εκτάσεων , ενώ παράλληλα ακυρώνει και όλο το έργο της ανάρτησης που έχει προηγηθεί. Υπέρ της υπουργικής απόφασης έχουν παρέμβει η ΠΟΜΙΔΑ και η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων.
Στην προσφυγή τους η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο ( ΓΕΩΤΕΕ) υποστηρίζουν ότι η εξαίρεση των εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες βασίζεται σε διοικητικές πράξεις ή έγγραφα τα οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει κρίνει στο παρελθόν ότι δεν μπορούν να οδηγούν στον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων. Στην δική τους προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο η Greenpeace, το WWF Ελλάς , η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού , η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης , η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία , η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Πολίτη και η Καλλιστώ τονίζουν ότι η επίμαχη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό δασικών γαιών που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, καίτοι η χρήση αυτή δεν συνεπάγεται αυτονοήτως την απώλεια της δασικής ιδιότητας .
Η ΠΟΜΙΔΑ άσκησε παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι έως τώρα η διοίκηση κατά την κατάρτιση των δασικών χαρτών αγνοούσε πλήρως πράξεις του ίδιου κράτους με τις οποίες παραχωρούνται νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα παράλληλα με δικαιώματα χρήσεως στους πολίτες. .Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματική τόσο τη ρύθμιση για την εξαγορά των εκχερσωμένων εκτάσεων όσο και την εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από τους δασικούς χάρτες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr