ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στα σχολεία: Εκτοξεύτηκαν στις 317 οι καταλήψεις σε όλη τη χώρα

Συναγερμός στα σχολεία: Εκτοξεύτηκαν στις 317 οι καταλήψεις σε όλη τη χώρα

Πόσες μονάδες βρίσκονται υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του evima.gr στην Google

Αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που τελούν υπό κατάληψη, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, οι κατειλημμένες σχολικές μονάδες ανέρχονται πλέον σε 317 σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 8,78% των συνολικά 3.566 σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτυπώνοντας την έκταση που έχουν λάβει οι μαθητικές κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Η εικόνα παρουσιάζει σημαντική μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όταν οι καταλήψεις καταγράφονταν σε μόλις 17 σχολεία. Την ίδια ώρα, οι μαθητές προσανατολίζονται κυρίως σε συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, χωρίς να έχουν απευθύνει γενικευμένο κάλεσμα για καταλήψεις.

Σε επιφυλακή οι εκπαιδευτικές αρχές

Το υπουργείο Παιδείας είχε ήδη ζητήσει από τις περιφερειακές υπηρεσίες εκπαίδευσης να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενόψει του ενδεχομένου επέκτασης των καταλήψεων. Οι οδηγίες προβλέπουν την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων εκπαιδευτικών διευθύνσεων και των αρχών όταν διαπιστώνεται ότι η λειτουργία ενός σχολείου παρεμποδίζεται.

Παράλληλα, μετά την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, το υπουργείο ανακοίνωσε τα στοιχεία συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχε το 20,61% των εκπαιδευτικών, ενώ στη Δευτεροβάθμια το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 11,16%.

Ειδικότερα, στην απεργία έλαβαν μέρος 20.777 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και 8.886 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, η συμμετοχή ανήλθε στο 6,55%, με συνολικά 163 απεργούς.

Ζαχαράκη: Ενεργοποίηση της τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία

Τη θέση της κατά των καταλήψεων έχει εκφράσει η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ότι τα σχολεία πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και η εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχίζεται χωρίς διακοπές.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταγράφουν τις σχολικές μονάδες που βρίσκονται υπό κατάληψη και να ενημερώνουν σχετικά τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα, στις περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η διά ζώσης διδασκαλία, ζητείται να ενεργοποιείται η τηλεκπαίδευση.

Η υπουργός αναγνωρίζει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θέτει ζητήματα που χρειάζονται συζήτηση και αντιμετώπιση, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο οφείλει να ακούει τις διεκδικήσεις και να δίνει απαντήσεις. Όπως έχει τονίσει, ο διάλογος παραμένει ανοιχτός, με σεβασμό τόσο στο δικαίωμα των μαθητών και των εκπαιδευτικών να διαμαρτύρονται όσο και στο δικαίωμα των μαθητών που θέλουν να συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματά τους.

Παράλληλα, έχει επισημάνει ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται ειρηνικά, χωρίς επεισόδια και φθορές σε σχολικές εγκαταστάσεις. Η συμμετοχή σε μια διαμαρτυρία, όπως υπογραμμίζεται, δεν ταυτίζεται με την κατάληψη ενός σχολείου.

Οι οδηγίες προς τους διευθυντές σχολείων στην Αττική

Ειδικές κατευθύνσεις για τη διαχείριση περιστατικών κατάληψης έχουν δοθεί και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων καλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας, όταν διαπιστώνεται ότι η πρόσβαση στο σχολικό κτίριο παρεμποδίζεται εξαιτίας κατάληψης.

Η παρέμβαση αυτή, όπως αναφέρεται στις οδηγίες, συνδέεται με την ανάγκη προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά και με τη διαφύλαξη των σχολικών εγκαταστάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόληψη πιθανών φθορών ή άλλων περιστατικών σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, οι διευθύνσεις των σχολείων καλούνται να ακολουθούν τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες και να ενημερώνουν εγκαίρως τους αρμόδιους φορείς για κάθε σχετικό συμβάν.

Το ζήτημα των καταλήψεων παραμένει στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής επικαιρότητας, με το υπουργείο να επιδιώκει τη συνέχιση των μαθημάτων και τους μαθητές να προβάλλουν τα αιτήματά τους μέσω κινητοποιήσεων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr