Συνελήφθη 25χρονος για καλλιέργεια παραισθησιογόνων μανιταριών: Τι προκαλούν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη 25χρονος για καλλιέργεια παραισθησιογόνων μανιταριών: Τι προκαλούν

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται παραισθησιογόνα μανιτάρια στην περιοχή της Ηπείρου

Συνελήφθη από τις Αρχές στην Άρτα ένας 25χρονος για καλλιέργεια παραισθησιογόνων μανιταριών, τα οποία μάλιστα είναι οι πρώτη φορά που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, οι Αρχές συνέλαβαν – μετά από συνδρομή ενός αστυνομικού σκύλου – έναν 25χρονο φοιτητή που τα καλλιεργούσε, ενώ λίγες είναι οι ανάλογες περιπτώσεις και σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα συγκεκριμένα είδη που είναι επίσης γνωστά ως «μαγικά μανιτάρια» καλλιεργούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και χρησιμοποιούνται ως «ναρκωτικό» συνήθως μαζί με αλκοόλ.

Τι είναι τα παραισθησιογόνα μανιτάρια;

Όπως αναφέρει το ieidiseis.gr του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) αναφέρεται ότι φυσικά παραισθησιογόνα υπάρχουν σε περισσότερα από 100 είδη μανιταριών, η πλειοψηφία των οποίων παρέχει τα δραστικά συστατικά ψιλοκυβίνη και ψιλοκίνη.

Στην Ευρώπη, η χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών σε χώρους διασκέδασης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όμως η διάδοσή τους την εποχή εκείνη περιοριζόταν σε μικρές κλειστές ομάδες – όπως οι ποιητές του κινήματος των μπιτ. Αυτό κράτησε έως ότου ειδικά καταστήματα (“smart shops”) και οι υπαίθριοι πάγκοι παρείχαν ένα μέσο ταχύτερης διάδοσης, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με το EMCDDA, τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται για τις ψυχοδραστικές τους ιδιότητες προέρχονται στην πλειονότητά τους από καλλιέργειες και δε συλλέγονται στην αυτοφυή τους μορφή. «Τα μανιτάρια πωλούνται νωπά ή αποξηραμένα, αλλά και για κατ’ οίκον καλλιέργεια με τη βοήθεια σχετικού έντυπου υλικού, σπόρων και συσκευασιών καλλιέργειας», σημειώνεται.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr