ΣΥΡΙΖΑ για συμβασιούχους Νοσοκομείου Χαλκίδας: Να παραμείνουν στη θέση τους όλοι οι εργαζόμενοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ για συμβασιούχους Νοσοκομείου Χαλκίδας: Να παραμείνουν στη θέση τους όλοι οι εργαζόμενοι

Προκλητική η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων

Ανακοίνωση για τους συμβασιούχους του Νοσοκομείου Χαλκίδας και την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μέσω του Τμήματος Υγείας του κόμματος.

  • Κοινωνικά απαράδεκτη και προκλητική η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα
  • Όχι στην επιστροφή εργολάβων στο ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ σε Καθαριότητα και Φύλαξη
  • ΝΑΙ στην παραμονή στο σύστημα υγείας των ήδη εργαζομένων σε Καθαριότητα και Φύλαξη

Η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών σε όλα τα Νοσοκομεία της Χώρας μας σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πισωγύρισμα στην προ του 2015 απαράδεκτη κατάστασηόταν:

  • Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, όπως και στο Νοσοκομείο Χαλκίδας που εργάζονταν μέσω των εργολαβικών εταιρειών, αμείβονταν εξευτελιστικά και μάλιστα πολλές φορές εκβιαζόμενοι, ελάμβαναν μόνο μέρος των μισθών τους και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Αντίθετα οι εν λόγω εταιρείες καλοπληρώνονταν κανονικά, λαμβάνοντας υπέρογκα ποσά.
  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υλοποιήσει, με το ν.4506/2017, την «απεξάρτηση» των δημόσιων δομών υγείας από τα εργολαβικά συνεργεία και τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών αυτών με εργαζόμενους που προσλαμβάνονται με συγκεκριμένα κριτήρια υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ  και με ατομικές συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας.  Αυτή ήταν μια σημαντική παρέμβαση απο-ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ που διασφάλισε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής στο προσωπικό που απασχολείται στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη ρύθμιση υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον, αφού οι συμβασιούχοι – σε σύγκριση με τις εργολαβικές συμβάσεις-  προκαλούν μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση και εξασφαλίζουν καλύτερες υπηρεσίες σε τομείς κρίσιμης σημασίας για την ποιότητα της συνολικής υγειονομικής φροντίδας, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα χώρων υψηλής μολυσματικότητας
  • Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, με πρωτοβουλίες της τότε Διοίκησης προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, 27 εργαζόμενοι στην καθαριότητα και 7 εργαζόμενοι στην φύλαξη, οι οποίοι πληρώνονταν με το νόμιμο μισθό τους και στην ώρα τους χωρίς καμία καθυστέρηση.

Το ΣΟΒΑΡΟ θέμα είναι τούτο:

Ενώ οι εργαζόμενοι αμείβονταν πλέον με μεγαλύτερο μισθό από το Νοσοκομείο σε σχέση από όσα πληρώνονταν από τους εργολάβους, το Νοσοκομείο είχε οικονομικό όφελος 150.000€ σε ετήσια βάση!

  • Εγείρεται πλέον σοβαρότατο θέμα με την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών, δεδομένου ότι το Δημόσιο θα ξοδεύει πλέον περισσότερα χρήματα, παραβλέποντας το δημοσιονομικό όφελος που ενώ το επικαλείται δεν το τηρεί και μάλιστα σε μια εποχή που κυριαρχεί εκτός των άλλων και η ακρίβεια αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Σημειωτέον ότι η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Γεν. Νοσοκομείου Χαλκίδας (ήταν όχι ομόφωνη αλλά κατά πλειοψηφία) για επαναφορά στις εργολαβικές εταιρείες για 40 εργαζομένους στην καθαριότητα και 12 εργαζομένους στη φύλαξη, θα πρέπει να τεκμηριώσει– όπως απαιτείται- την ύπαρξη δημοσιονομικού οφέλους το οποίο και δεν μπορεί να προκύψει επ’ ουδενί.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ

  • Η διασφάλιση με κάθε νομικά και συνταγματικά ορθό τρόπο της παραμονής των ήδη εργαζομένων στο Γεν. Νοσοκομείο Χαλκίδας σε καθαριότητα και φύλαξη που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι ανεπίτρεπτο νομικά και ηθικά να οδηγηθούν στην ανεργία. Είναι οι άνθρωποι που κράτησαν όρθιο το Νοσοκομείο Χαλκίδας και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
  • Η αύξηση των θέσεων εργασίας σε καθαριότητα και φύλαξη, μέσω ΑΣΕΠ δεδομένου ότι η απόφαση του Δ.Σ. αναφέρει μόνο 40 εργαζομένους στην καθαριότητα με προϋπολογισμό ετήσιας δαπάνης 750.000€ με Φ.Π.Α. και 12 στη φύλαξη με 231.880€ με Φ.Π.Α., όταν σήμερα εργάζονται 42 στην καθαριότητα και 14 στην φύλαξη, ήτοι αριθμός εργαζομένων αρκετά μικρός για το Νέο Νοσοκομείο που διαθέτει 33.000 τ.μ. κτιριακά και είναι 3 ½ φορές περισσότερα από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του παλαιού Νοσοκομείου (διέθετε 9.000 τ.μ. κτιριακά και 27 εργαζόμενους στην καθαριότητα και 7 στην φύλαξη).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr