Τέμπη: Χαμός στην εξεταστική μετά το «ντου» της Ζωής Κωνσταντοπούλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Χαμός στην εξεταστική μετά το «ντου» της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Μετ' εμποδίων συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την τραγωδία των Τεμπών, λόγω Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Κι αυτό γιατί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μπήκε στην αίθουσα, χωρίς να είναι μέλος, και αρνήθηκε να αποχωρήσει από αυτήν. Με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης, καθώς το προεδρείο δεν δέχτηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία με την κυρία Κωνσταντοπούλου παρούσα.

Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι θέτει αίτημα εξαίρεσης του προεδρείου της επιτροπής, ωστόσο ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι, για να ισχύει το αίτημα αυτό, πρέπει να έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών.

Ο κ. Μαρκόπουλος έδωσε τον λόγο στον εισηγητή της πλειοψηφίας Λ. Τσαβδαρίδη, ωστόσο η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμενε να θέτει επανειλημμένως το αίτημά της, με τον κ. Μακρόπουλο να μιλάει για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά που θυμίζει άλλες εποχές.

Μετά από περίπου 15 λεπτά αντεγκλήσεων, η επιτροπή διέκοψε τη συνεδρίασή της που διεξαγόταν στην αίθουσα 223 της Βουλής, και, όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος, θα συνεχιστεί στις 17:30 στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Στον Τασούλα ο Μαρκόπουλος για να δώσει λύση

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν αρχικά μέλος, αλλά με απόφαση της επιτροπής αποχώρησε, καθώς είχε την ιδιότητα της συνηγόρου συγγενών θυμάτων.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος πήγε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, για να εκθέσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Μετά από διαβούλευση του προέδρου της επιτροπής, Δ. Μαρκόπουλου, με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, τα μέλη της εξεταστικής ενημερώθηκαν ότι, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, «οι βουλευτές που δεν ανήκουν στη δύναμη διαρκούς επιτροπής μπορούν να παρακολουθούν τις εργασίες της, χωρίς όμως δικαίωμα λόγου και ψήφου».

Σήμερα θα συνεδριάσει για τελευταία φορά η εξεταστική επιτροπή που διερευνά τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών τον Φεβρουάριο του 2023 με τα 57 θύματα, ενώ τα κόμματα έχουν ήδη καταθέσει τα πορίσματά τους.

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτρέπεται ως βουλευτής να παρακολουθήσει αλλά όχι να πάρει τον λόγο.

Οι απίστευτοι διάλογοι στην εξεταστική

Κωνσταντοπούλου: «Αφήστε με να ακουστώ γιατί στρέφομαι εναντίον σας με αίτηση εξαίρεσης γιατί επιχειρείτε το μπάζωμα των ευθυνών, να κλείστε την επιτροπή βίαια».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος της κλείνει το μικρόφωνο.

Μαρκόπουλος: «Βάσει του άρθρου 37 παρ. 3, βουλευτής που δεν ανήκει στην επιτροπή μπορεί να παρακολουθεί, χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου. Η επιστολή που στείλατε ως εξώδικο στον πρόεδρο της επιτροπής δεν έχει αντίκρισμα».

Τσαβδαρίδης: «Ο κοινοβουλευτικός ακτιβισμός θυμίζει άλλη εποχή!».

Κωνσταντοπούλου: «Καταθέτουμε αίτηση εξαίρεσης του προέδρου της επιτροπής. Η Ελλάδα βίωσε στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Το δυστύχημα των Τεμπών βύθισε στο πένθος…».

Εκείνη τη στιγμή η Ζωή Κωνσταντοπούλου σηκώνεται και καταθέτει έγγραφο στο προεδρείο.

Τσαβδαρίδης: «Συμπεριφορά βουλευτή και μάλιστα πρώην προέδρου Βουλής».

Κωνσταντοπούλου: Πάτε να θάψετε την υπόθεση, με 57 νεκρούς.

Μαρκόπουλος: «Δεν γράφεται τίποτα. Παρακαλώ να σταματήσει αυτό το θέατρο. Το θέατρο Δευτέρας παίζονταν τη δεκαετία του ’80, μην το συνεχίζετε κοινοβουλευτικά. Μη μας επαναφέρετε στην περίοδο άλλων κομμάτων. Συνεχίστε, κύριε Τσαβδαρίδη, σαν να μην υπάρχει η κυρία Κωνσταντοπούλου».

Κωνσταντοπούλου: «Υπάρχει αίτηση εξαίρεσης και δεν μπορείτε να πείτε τίποτα. Πρέπει να μου δοθεί ο λόγος να αναπτύξω και να αποφανθεί η επιτροπή. Προσπαθείτε να κλείστε τις εργασίες».

Μαρκόπουλος: Για να υπάρχει αίτημα πρέπει να κατατεθεί από μέλος της επιτροπής. Πρόταση μομφής δεν μπορεί να υπάρξει στον πρόεδρο και προεδρείο διαρκών επιτροπών. Μπορεί η Βουλή να εκφράσει μομφή κατά προέδρου με 50 υπογραφές. Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν θα καταγράφεται, δεν αποτελεί μέλος εξεταστικής.

Μαρκόπουλος: Έχετε χάσει την ψυχραιμία σας, κυρία Κωνσταντοπούλου. Εκτίθεστε. Είστε αντικοινοβουλευτική, δεν είναι στάση προέδρου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει αίτηση εξέτασης και οφείλετε να την εξετάσετε.

Βρεττός (βουλευτής Νίκης): Πώς το επιτρέπετε αυτό το πράγμα;

Μαρκόπουλος: Θέλετε να την αποβάλω; Ποια είναι η πρότασή σας; Αυτή είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν μπορώ να την αλλάξω.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr