Τέλος τα πιστοποιητικά στο Δημόσιο: Πώς θα καταθέτουν οι πολίτες τα δικαιολογητικά τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος τα πιστοποιητικά στο Δημόσιο: Πώς θα καταθέτουν οι πολίτες τα δικαιολογητικά τους

Λίγο πριν την ολική ψηφιακή μετάβαση του Gov.gr βρίσκεται πλέον το Δημόσιο, όπως διαβεβαίωσε εκ νέου χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Όλες οι επίσημες ανακοινώσεις συνηγορούν στο ότι βρισκόμαστε και επίσημα πλέον ένα βήμα πριν την οριστική κατάργηση των δικαιολογητικών για μια σειρά σημαντικών εργασιών στο Δημόσιο.

Βασικό εργαλείο που έρχεται να προστεθεί στο Gov.gr είναι ο Ψηφιακός Βοηθός, ο οποίος πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και αποτελεί επί της ουσίας μια πρώτη υλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης.

Με φυσική γλώσσα, ο Ψηφιακός Βοηθός θα μπορεί να απαντά σε πληροφορίες που αναζητά κανείς, αλλά και να δίνει οδηγίες για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο πολίτης.

Σε ό,τι αφορά στην καινούργια έκδοση του mywallet, αυτή θα περιλαμβάνει κάρτα ανεργίας δακτυλίου για όσους κινούνται στην Αθήνα, πιστοποιητικό για πολίτες με αναπηρία, ενώ σταδιακά θα μπει και το φοιτητικό πάσο, αλλά και επαγγελματικές ιδιότητες. Παράλληλα θα περιλαμβάνει ένα πακέτο πληροφοριών που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, όπως την άδεια ΚΤΕΟ.

«Πολύ σύντομα θα ξεχάσουμε την έννοια του πιστοποιητικού», έχει σημειώσει ο Δημήτρης Παπαστεργίου. Πιο συγκεκριμένα, με την αναβάθμιση του wallet, θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πληροφοριών χωρίς την ανάγκη διακίνησης αρχείων pdf.

Αντίθετα ο πολίτης θα δίνει μόνο την έγκρισή του ώστε η κάθε υπηρεσία ή φορέας να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία.

Το τελικό στάδιο θα είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών, όπου δεν χρειάζεται. Κάθε μέρα ψηφιοποιούμε νέες υπηρεσίες, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι πλέον στόχος είναι, αφού διασυνδέθηκαν όλα τα συστήματα του Δημοσίου, να αφαιρέσουμε κάποια κομμάτια τους στην επόμενη φάση. «Για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος κάποια υπηρεσία να ζητά από τον πολίτη πιστοποιητικό γέννησης, όταν τα συγκεκριμένα υπάρχουν στα συστήματα του Δημοσίου».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr