Τέλος το χάρτινο εισιτήριο: Έτσι θα χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος το χάρτινο εισιτήριο: Έτσι θα χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αχρείαστο θα καταστεί σύντομα το χάρτινο εισιτήριο στα ΜΜΜ, μιας και έρχεται το σύστημα που θα καταστήσει ευκολότερες τις μετακινήσεις των πολιτών.

Ένα νέο σύστημα πληρωμής θα τεθεί το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, αλλάζοντας πλήρως τον τρόπο μετακινήσεων του επιβατικού κοινού.

Πρόκειται για το σύστημα Tap’N’Pay που θα επιτρέπει στον επιβάτη να επιβιβάζεται στα ΜΜΜ της πρωτεύουσας, δίχως να χρειάζεται να προμηθευτεί τα εισιτήρια ATH.ENA Ticket και ATH.ENA Card. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι να πλησιάζει την τραπεζική του κάρτα (είτε την ίδια, είτε το ψηφιακό αντίγραφό της στο κινητό τηλέφωνο) σε ειδικό αναγνώστη στα επικυρωτικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με εξαγγελίες, που επικαλείται το carandmotor, αυτό το σύστημα ανέπαφων πληρωμών θα ξεκινούσε από τις λεωφορειακές γραμμές express προς αεροδρόμιο τον Μάρτιο του 2024, αλλά πήγε παραπίσω και πλέον η εφαρμογή του έχει μετατεθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα όπως δήλωσε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου σε συζήτηση που συμμετείχε, στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ειδικότερα, η κα Αλεξοπούλου δήλωσε ότι «ήδη σε κάποιες πόλεις όπως η Κέρκυρα και η Λάρισα η υπηρεσία αυτή προσφέρεται και πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και στην Αθήνα πρώτα απ’ όλα στις γραμμές express που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο ως το τέλος του 2024 αυτή η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λεωφορεία».

Δεν θα καταργηθούν τα υφιστάμενα εισιτήρια

Αξίζει να διευκρινιστεί, ότι τα υφιστάμενα εισιτήρια δεν θα καταργηθούν, καθώς θα συνεχίσουν να προσφέρονται ως εναλλακτική επιλογή, διευκολύνοντας όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι αρκετοί ηλικιωμένοι. Προϊόντος του χρόνου, ωστόσο, αναμένεται να εξαφανιστούν, μιας και το νέο σύστημα θα επιλέγεται από όλο και περισσότερους επιβάτες.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει το νέο σύστημα στον χρήστη είναι ότι αυτός θα εξοικονομεί χρόνο, καθώς δεν θα χρειάζεται να αναζητά τα σημεία πώλησης εισιτηρίων.

Επιπροσθέτως, δεν θα χρειάζεται να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο. Όπως έχουμε γράψει, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τα δεδομένα μετακίνησης και η χρέωση στην τραπεζική κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές, με επιλογή της βέλτιστης.

Συμβολή στη προστασία του περιβάλλοντος

Θα συμβάλει, επίσης, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η μείωση της έκδοσης χάρτινων εισιτηρίων θα σημάνει τον μετριασμό του φαινομένου της απόρριψής τους σε δημόσιους χώρους, το οποίο παρατηρείται έντονα.

Τέλος,  το νέο σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα υποστήριξης MaaS (Mobility as a Service), για διασύνδεση με εφαρμογές συνεργατών κινητικότητας όπως ταξί, ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, κτλ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr