Τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στην Εύβοια: Κραυγή από τους κατοίκους της περιοχής στο evima
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στην Εύβοια: Κραυγή από τους κατοίκους της περιοχής στο evima

Σοβαρές ελλείψεις αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στην Εύβοια με τους κατοίκους να ανησυχούν για την υγεία τους

Σε… μαραθώνιο έχει εξελιχθεί η εύρεση φαρμάκων για τους κατοίκους της Εύβοιας, καθώς το τελευταίο διάστημα στο νησί έχει παρουσιαστεί πολύ μεγάλη έλλειψη σε αρκετά φάρμακα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να επισκεφθούν πολλά φαρμακεία για να καταφέρουν να βρουν τα απαραίτητα φάρμακα για την θεραπεία τους κι αυτό αν είναι τυχεροί και τα εντοπίσουν.

Γι’αυτό εξάλλου αναγκάζονται να παίρνουν παραπάνω από ένα κουτιά και να βγαίνουν και εκτός οικονομικού προϋπολογισμού, καθώς ανησυχούν για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Από τις τραγικές ελλείψεις στα φαρμακεία του νησιού τίθεται πλέον θέμα δημόσιας υγείας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών ασθενειών, ενώ για το μείζον ζήτημα έχει ήδη ενημερωθεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Οι κάτοικοι του νησιού απευθύνουν κι εκείνοι έκκληση για άμεση λύση καθώς φοβούνται για την υγεία τους.

Πολλά από τα φάρμακα αφορούν σε παθήσεις όπως ο διαβήτης, η επιληψία αλλά και ψυχικές ασθένειες, ενώ οι ελλείψεις εξαπλώνονται και σε αντιπηκτικά, παυσίπονα και αντιβιοτικά.

Αυτή τη στιγμή μιλάμε για πάνω από 400 φάρμακα τα οποία είναι σε έλλειψη ενώ από τον ΠΦΣ αναφέρουν πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ήδη ο Σύλλογος έχει προτείνει 9μηνη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα που εμφανίζονται ελλείψεις, ενώ τονίζει ότι έχει παραδώσει σχετική εφαρμογή στον ΕΟΦ για τη δήλωση των φαρμάκων σε έλλειψη και την ενημέρωση των γιατρών κατά τη συνταγογράφησή τους μέσω της ΗΔΙΚΑ, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο προς συνταγογράφηση βρίσκεται πιθανότατα σε έλλειψη.

Επιπλέον προτείνει την καθιέρωση πλήρους ελέγχου σε όλη την αλυσίδα φαρμάκου από την παραγωγή ως την λιανική πώληση, προκειμένου να εντοπιστούν οι πραγματικοί λόγοι των ελλείψεων.

Αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα φάρμακα στο νησί έχουν μειωθεί κατά 30 % λόγω των σοβαρών προβλημάτων και των ελλείψεων που παρουσιάζει ο κλάδος των φαρμάκων.

Σε πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Σύλλογος Φαρμακοποιών χώρισε τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη σε 3 κατηγορίες.

1. αυτά που αντιμετωπίζουν μειωμένη διαθεσιμότητα σε δεδομένη χρονική στιγμή λόγω των παράλληλων εξαγωγών,

2. αυτά που εισάγονται από το ΙΦΕΤ και για τα οποία δεν υπάρχει έγκαιρος προγραμματισμός με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται τελικά η αγορά και

3. τα 74 φάρμακα που αναγνωρίζει ο ΕΟΦ ότι υπάρχουν σε έλλειψη, λόγω των προβλημάτων παραγωγής που ανακοινώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr