Τέταρτη δόση εμβολιασμού: Για ποιους άνω των 60 ετών δεν συστήνεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέταρτη δόση εμβολιασμού: Για ποιους άνω των 60 ετών δεν συστήνεται

Η τέταρτη δόση εμβολιασμού μπαίνει στη «φαρέτρα» των όπλων κατά του κορονοϊού

Το σκεπτικό της εισήγησης για τη σύσταση περί χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στους άνω των 60 ετών στην Ελλάδα εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Τρίτης.

Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε από το γεγονός ότι η τρίτη δόση για τη νόσο Covid, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική για την προστασία του πληθυσμού έναντι σοβαρής νόσου από τις νέες παραλλαγές «Δέλτα» και μετά «Όμικρον» του ιού SARS.

«Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της μετάλλαξη «Όμικρον» και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής «Όμικρον 2», της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες, ευτυχώς, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών» συνέχισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

«Συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από την μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την τέταρτη δόση όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα» πρόσθεσε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών εκτιμώντας ότι η τέταρτη δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.

Όπως διευκρίνισε «για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση» Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης (1η αναμνηστική δόση), δεν προτείνεται τέταρτη δόση (2η αναμνηστική δόση).

Από την πλευρά του ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τέταρτη δόση θα γίνει σταδιακά, ανά δεκαετίες, με ηλικιακές ομάδες ανά δεκαετία. «Έτσι λοιπόν η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 80 και άνω θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου και την επόμενη εβδομάδα σε μέρα που θα ανακοινώσουμε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69».

Παράλληλα ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η τέταρτη δόση δεν έχει καμία σχέση με τα πιστοποιητικά «δεν έχει σχέση. Το ξεκαθαρίζουμε».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr