Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: H φωτογραφία που «δείχνει» τον δολοφόνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: H φωτογραφία που «δείχνει» τον δολοφόνο

Άρχισαν οι καταθέσεις για την υπόθεση. Η φωτογραφία που έχει στα χέρια της η ΕΛΑΣ

Πάτρα: Άρχισαν οι καταθέσεις για τον θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη.

Την Κυριακή η οικογένεια Δασκαλάκη θα θρηνήσει για μία ακόμη ημέρα τα τρία της κορίτσια, στο μνημόσυνο που θα τελεσθεί στον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου στην Πάτρα και ενώ οι έρευνες στο «Ανθρωποκτονιών» στην Αθήνα συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», έχει ήδη ξεκινήσει ο κύκλος των καταθέσεων των Αθηναίων γιατρών, που είχαν ασχοληθεί με την υγεία της 9χρονης Τζωρτζίνας, ενώ στη συνέχεια θα κληθούν να καταθέσουν και οι γιατροί που νοσήλευσαν την Μαλένα το 2019.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένουν και τον πλήρη φάκελο με τις τοξικολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα συγκριθούν με τα ευρήματα του Ωνασείου. Οι ίδιες πηγές της «Π», αναφέρουν πως η έρευνα του «Ανθρωποκτονιών», χωρίς να υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα καμία απόδειξη, επικεντρώνεται γύρω από ένα πρόσωπο.

Μέσα από τις περισσότερες ερωτήσεις που γίνονται, διαφαίνεται πως οι Αστυνομικοί έχουν στο «τσεπάκι» τους μία «μαυρισμένη φωτογραφία» και προσπαθούν μέσω των καταθέσεων των επιστημόνων να την «ανοίξουν», ώστε να φανεί το πρόσωπο, που ίσως έχει ευθύνη για όσα συνέβησαν, αν φυσικά όντως υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση και τα αίτια του τριπλού θανάτου δεν είναι παθολογικά. Στην δεύτερη περίπτωση, ο φάκελος κλείνει.

Αξιόπιστη πηγή από την ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε στο Newsbomb.gr ότι ο κύκλος των καταθέσεων άνοιξε και ήδη έχουν περάσει το κατώφλι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας πρόσωπα που συνδέονται με την υπόθεση. Οι αστυνομικοί τους έκαναν στοχευμένες ερωτήσεις για τις συνθήκες θανάτου των παιδιών.

Στην ερώτηση εάν βρισκόμαστε κοντά στη λύση του μυστηρίου, αστυνομική πηγή απάντησε: «Είμαστε ακόμα πολύ μακριά. Και αυτό γιατί το πρώτο που θέλουμε να πάρουμε στα χέρια μας είναι οι απαντήσεις για τα αίτια θανάτου. Και τέτοιες απαντήσεις ακόμα δεν έχουμε λάβει. Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία που να δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Οι τοξικολογικές εξετάσεις, οι ιστολογικές και εν γένει οι ιατροδικαστικές εκθέσεις είναι αυτές που θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην έρευνα. Ακόμα, όμως, φαίνεται ότι είναι νωρίς για να μιλήσουμε για επιστημονικά αποτελέσματα».

Σε άλλη ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν δώσουν απαντήσεις, η ίδια πηγή ενημέρωσης απαντά: «Σε αυτή την περίπτωση η μόνη ελπίδα θα είναι να ανοίξουν τα στόματα των άμεσα εμπλεκομένων. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Χωρίς βέβαια να πιστέψει ο κόσμος ότι οι Αρχές θεωρούν δεδομένη την εγκληματική ενέργεια».

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών δεν έχουν μιλήσει μέχρι σήμερα ούτε μία φορά με τους γονείς των παιδιών: «Αυτό θα γίνει αφού πρώτα ολοκληρωθούν όλες οι άλλες καταθέσεις μαρτύρων. Έχουμε ακόμα δρόμο γι’ αυτό».

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έχει ήδη εικόνα για τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα. Επίσης, έχουν στα χέρια τους ιατρικούς φακέλους των τριών παιδιών, τους οποίους έχουν αναλύσει εξονυχιστικά αναζητώντας τα «κενά» των υποθέσεων. Έτσι, οι ερωτήσεις που υποβάλουν χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά στοχευμένες».

«Στην υπόθεση του θανάτου της Μαλένας κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Έγιναν, ωστόσο, οι απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου. Δυστυχώς μάταια. Στην υπόθεση της Ίριδας άρχισαν πολλοί να παραξενεύονται και να διαπιστώνουν παράξενες συμπεριφορές. Ίσως τότε να έπρεπε να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή. Το λέμε ωστόσο εκ των υστέρων. Ο τρίτος θάνατος, της 9χρονης Τζωρτζίνας, έκανε πια πολλούς να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για συμπτώσεις», λέει αστυνομική πηγή.

Αξιόπιστες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι «κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις θα φωτίσουν τελικά την υπόθεση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να μη δείξουν εξωτερικό παράγοντα σε σχέση με τις υποθέσεις των θανάτων, είτε γιατί δεν υπήρχε εξωτερικός παράγοντας είτε γιατί επιστημονικά ήταν αδύνατο να αποδειχθεί μέσω των συγκεκριμένων εξετάσεων».

Στο πλαίσιο αυτό όλη η βαρύτητα πέφτει στις καταθέσεις στο Ανθρωποκτονιών από ιατροδικαστές, γιατρούς, νοσηλευτές και συγγενείς που συνδέονται με την υπόθεση. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι «η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονταν στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκαν τα παιδιά, που μπορεί να αποδειχθούν ‘θησαυροί’ για την έρευνα».

Οι αστυνομικοί έχουν σημειώσει τρεις ημερομηνίες που λειτουργούν ως «πυξίδα» στις έρευνές τους. Η πρώτη είναι η 13η Απριλίου 2019, όταν πέθανε η Μαλένα σε ηλικία 3,5 ετών. Το παιδί έπασχε από λευχαιμία. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε η αιφνίδια ανακοπή από απροσδιόριστα αίτια.

Η δεύτερη είναι η 21η Μαρτίου 2021 όταν πέθανε η Ίριδα, το επτά μηνών μωρό που εξέπνευσε ενώ βρισκόταν στην κούνια του στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε το πνευμονικό οίδημα και σπάνια νόσος φλεβόκομβου.

Η τρίτη είναι η 29η Ιανουαρίου 2022 όταν πέθανε από αιφνίδια ανακοπή, σε μονόκλινο δωμάτιο στο νοσοκομείο, η 9χρονη Τζωρτζίνα. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε το καρδιακό επεισόδιο. Οι γιατροί προσπαθούσαν για σχεδόν μία ώρα να την επαναφέρουν στη ζωή αλλά μάταια.

Στις τρεις αυτές ημερομηνίες εστιάζουν οι αστυνομικοί. Ερευνούν τι προηγήθηκε των θανάτων, ποιοι ήταν παρόντες την ώρα των θανάτων και ποιες ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβαν χώρα τα τραγικά περιστατικά. Επίσης, εξετάζεται το οικογενειακό περιβάλλον και οι σχέσεις μεταξύ των γονιών τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών ήδη έχουν μιλήσει με ειδικούς και καλούνται πλέον να τεκμηριώσουν ποιο από τα δύο παρακάτω σενάρια είναι το αληθινό:

Πρόκειται για μία «στατιστικά απίθανη» αλλά πραγματική περίπτωση θανάτων από σπάνια και απροσδιόριστα παθολογικά αίτια; Υπάρχουν αναφορές σε σχετική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τις οποίες οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών δεν είναι τόσο σπάνιοι όσο πιστεύουμε. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πεθαίνουν 1.800 παιδιά, εκ των οποίων τα περισσότερα πεθαίνουν στο πρώτο έτος της ζωής τους, ενώ κατά μέσο όρο 400 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά την ηλικία του ενός έτους. Πόσο πιθανό, ωστόσο, είναι -όπως λένε έμπειροι αστυνομικοί- να καταγραφούν τρεις θάνατοι παιδιών στην ίδια οικογένεια;

Η δεύτερη εκδοχή είναι να έχουμε να κάνουμε με εγκληματική ενέργεια. Αρχικά θα γίνει προσπάθεια να διαλευκανθεί εάν υπήρξε ή όχι εγκληματική ενέργεια στην περίπτωση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, που χρονικά είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό. Από αυτή την υπόθεση θα κριθεί εάν θα γίνει ή όχι κάποια εκταφή.

«Για να φτάσουμε να δοθεί μία εντολή για εκταφή πρέπει προηγουμένως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Και ουσιαστικά πρέπει να βρεθούν στοιχεία που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια όσον αφορά στο θάνατο του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πάντως ότι οι επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την έκβαση της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr