Τηλεδιάσκεψη Κούκουζα – Κεδίκογλου για έργα τοπικής ανάπτυξης της Ευβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεδιάσκεψη Κούκουζα – Κεδίκογλου για έργα τοπικής ανάπτυξης της Ευβοιας

Συμφωνήθηκαν έργα για την τοπική ανάπτυξη της Εύβοιας και των πυρόπληκτων περιοχών

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου, τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας και Πρόεδρο της «Αναπτυξιακής Εύβοιας» Ευάγγελο Κούκουζα, τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη και στελεχών του Υπουργείου,  της Διαχειριστικής αρχής και της «Αναπτυξιακής Ευβοίας», συμφωνήθηκε:

  • Να δοθεί στην «Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε.» η δυνατότητα της έκδοσης  2ης πρόσκλησης για έργα Δημοσίου Χαρακτήρα, από το σκέλος του προγράμματος του ΠΑΑ, με μοναδικούς δικαιούχους τους δύο πυρόπληκτους δήμους της Εύβοιας (Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης -Αγιάς Αννας) με όριο το ποσό  των 2 εκατ. ευρώ σε όρους Δημόσιας Δαπάνης.
  • Να αυξηθεί το διαθέσιμό ποσό κατά 300% της 1ης πρόσκλησης έργων Ιδιωτικού χαρακτήρα  του ΕΠΑλΘ του Μέτρου 8.3.3:  Άρ. 63 του Καν. 508/2014 “Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης” στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 4: «Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014-2020» και για τα δύο προγράμματα της Π.Ε. Ευβοίας, με σκοπό την ικανοποίηση της μεγάλης ζήτησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το διάστημα από 4/8/21 έως 15/12/21, υπεβλήθησαν 346 επενδυτικά σχέδια,  που αφορούσαν όλους τους τομείς  επιχειρηματικότητας, οι οποίοι προσδιορίζονταν ως επιλέξιμοι στην πρόσκληση, είτε ως ίδρυση είτε ως εκσυγχρονισμό, όπως υπηρεσίες καταλυμάτων, εστίασης, εναλλακτικού τουρισμού, σκαφών αναψυχής, επιχειρήσεις λιανικού/χονδρικού εμπορίου, μεταποιητικές δραστηριότητες, υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών κλπ.

Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος, που ήταν απόρροια και της ευρείας προβολής μέσω των ενεργειών ενημέρωσης, το σύνολο της αιτούμενης δαπάνης ξεπέρασε τα 49 εκατ. ευρώ, όταν τα αρχικά διαθέσιμα ποσά ανέρχονται σε περίπου 4,251 εκατ. ευρώ (2,526 εκατ. ευρώ για τη Βόρειοκεντρική Εύβοια και 1,725 εκατ. ευρώ για τη Νότια Εύβοια και την Σκύρο). Συγκριτικά μάλιστα ανήλθε στο 30% των συνολικών προτάσεων σε απολυτό αριθμό και σε Εθνικό επίπεδο. Με την αύξηση –τριπλασιασμό– των αρχικών ποσών των προσκλήσεων, εκτιμάται ότι θα ικανοποιηθεί τον μεγαλύτερο μέρος από τις θετικά αξιολογημένες προτάσεις και για τα δύο προγράμματα της Π.Ε. Εύβοιας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr