Το Επιμελητήριο Εύβοιας εκφράζει την στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των επιχειρήσεων εστίασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Επιμελητήριο Εύβοιας εκφράζει την στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των επιχειρήσεων εστίασης

Κραυγή αγωνίας βγάζουν καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης, του κλάδου που έχει πληγεί ενδεχομένως περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, από τα παρατεταμένα Lockdown που έχουν επιβληθεί, ελέω πανδημίας

Εστίαση ώρα μηδέν. Κραυγή αγωνίας βγάζουν καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης, του κλάδου που έχει πληγεί ενδεχομένως περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, από τα παρατεταμένα Lockdown που έχουν επιβληθεί, ελέω πανδημίας. Η κραυγή αγωνίας της εστίασης εκφράζεται έμπρακτα σήμερα Τετάρτη 10 Φεβρουάριου με την παράδοση των κλειδιών των επιχειρήσεων.
Το Επιμελητήριο Εύβοιας γνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις της εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές και ιδιαίτερα οι εποχικές, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί, σε συνδυασμό με την έλλειψη γενναίων, στοχευμένων και εξειδικευμένων μέτρων πραγματικής στήριξης του κλάδου σε συνδυασμό με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, έχουν δημιουργήσει στο χώρο, μια κατάσταση ασφυκτική. Τα μαζικά λουκέτα είναι προ των πυλών. Την ώρα που στους υπόλοιπους κλάδους γίνονται κάποια δειλά βήματα, η εστίαση συνεχίζει να μαραζώνει, καθώς θα πρέπει να περιμένει, σύμφωνα με τα δεδομένα, κάποιους μήνες ακόμη το πράσινο φως για να επανέλθει στην κανονικότητα. Το delivery και το take away είναι πραγματικά μόνο και μόνο μια ψευδής και ημιτελής διέξοδος. Οι επίσημες στατιστικές αναφέρουν ότι την περασμένη χρονιά η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων Εστίασης ξεπέρασε το 50%. Συνολικά δε, την ίδια χρονιά χάθηκαν 4 δισ. Ευρώ, ενώ κάθε μέρα του lockdown στοιχίζει περί τα 600 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της εν λόγω τραγικής κατάστασης που έχει περιέλθει η εστίαση το Επιμελητήριο Εύβοιας, ασκεί συνεχείς και έντονες πιέσεις στην Πολιτεία για την αποκλειστική στήριξη του κλάδου, θέτοντας σοβαρά υπόψη της Πολιτείας πέραν των ανωτέρω, ότι πρόκειται για ένα κλάδο που συνδυαστικά με τον Τουρισμό συμβάλλει τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας και παράλληλα στην στήριξη της εργασίας. Πρόκειται για έναν κλάδο που ενόψει της θερινής περιόδου και της επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας, θα κληθεί να δηλώσει δυναμικό παρόν στην αιχμή του δόρατος της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας.
Πρόσφατα στις 1 Φεβρουαρίου το Επιμελητήριο Εύβοιας απαίτησε από την Πολιτεία, να θεσπίσει άμεσα, Μέτρα αποκλειστικά για την στήριξη και την επαναδραστηριοποίηση της Εστίασης θέτοντας, ως εντελώς απαραίτητα τα εξής :
1. Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να ικανοποιήσει – υπό προϋποθέσεις – το αίτημα του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την επιδότηση των επιχειρήσεων επί όλων των λειτουργικών τους εξόδων, ο Φορέας μας ζήτησε η εν λόγω ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ειδικά ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ να ισχύσει ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ.
2. Την στήριξη των επιχειρήσεων Εστίασης μέσω Ενός Ειδικού Προγράμματος με τη Μορφή Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης – με αναλογικά κριτήρια, ως ενός εντελώς απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης για την βιωσιμότητα και την επαναδραστηριοποίησή των επιχειρήσεων του Κλάδου. Το εν λόγω πρόγραμμα να είναι αποκλειστικό για την Εστίαση και πέραν του υφιστάμενου προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής που είναι σε εξέλιξη.
Σήμερα και με αφορμή την εν λόγω εκδήλωση που διοργανώνεται από τον συνδικαλιστικό φορέα του κλάδου, το Επιμελητήριο Εύβοιας εκφράζει δια του Προέδρου κ. Γιάννη Γεροντίτη, την στήριξή του στα δίκαια αιτήματα του χώρου, διαβεβαιώνοντας ότι μέσα από τον θεσμικό του ρόλο θα συνεχίζει να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυσή τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr