Βιτριόλι: Τι προκαλεί στο ανθρώπινο δέρμα – Η Ιωάννα κατά τύχη δεν έχασε το μάτι της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βιτριόλι: Τι προκαλεί στο ανθρώπινο δέρμα – Η Ιωάννα κατά τύχη δεν έχασε το μάτι της

Καθηγητής χημείας στο ΕΚΠΑ έδειξε σε ζωντανή μετάδοση το τι μπορεί να προκαλέσει το θειικό οξύ αν έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Τι δήλωσε ο οφθαλμίατρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου για το πώς κατάφερε η ιατρική ομάδα να σώσει το μάτι της μετά την επίθεση που δέχθηκε.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μεθενίτης, καθηγητής Χημείας στο ΕΚΠΑ, φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open, «Τώρα ό,τι συμβαίνει» και εξήγησε τις συνέπειες που έχει η επαφή του ανθρώπινου δέρματος με το βιτριόλι. Μάλιστα, ο καθηγητής προχώρησε και σε κάποια μικρά πειράματα, έτσι ώστε να καταδείξει την επικινδυνότητα του οξέος και το πόσο μεγάλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

«Είναι το θειικό οξύ, ένα από τα ανόργανα οξέα, με μεγάλες εφαρμογές στη βιομηχανία. Το βιτριόλι είναι το πυκνό θειικό οξύ. Η χρήση πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που ξέρουν τον χειρισμό, με ειδικά μέτρα προφύλαξης, και σε ειδικούς χώρους», εξήγησε μεταξύ άλλων.

«Θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό χρήσης, οι εταιρίες δεν το δίνουν αλλά ζητάνε ταυτότητα και στοιχεία. Το νομικό πλαίσιο, πάντως, υπάρχει», επεσήμανε για το κατά πόσο μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος νόμιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μεθενίτη, το βιτριόλι έχει τριπλή δράση στον ανθρώπινο ιστό. Συγκεκριμένα, όπως όλα τα οξέα, προκαλεί χημικό έγκαυμα, ενώ η ένωση με το νερό εκλύει πολύ υψηλά ποσοστά θερμότητας. Επίσης, έχει επιθετική αφαίρεση νερού, αυτό το κάνει και πολύ επικίνδυνο. Διασπά την ένωση του υδρογόνου με το οξυγόνο, αφαιρεί και τα δυο με αναλογία δυο προς ένα.

Δείτε το χαρακτηριστικό πείραμα και την ανάλυση του καθηγητή ΕΔΏ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr