Βόρεια Εύβοια: Οριστικοποιήθηκαν οι περιοχές που θα αναδασωθούν – Πότε θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόρεια Εύβοια: Οριστικοποιήθηκαν οι περιοχές που θα αναδασωθούν – Πότε θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο

Σε περίπου 15.000 στρέμματα πρέπει να μπει ανθρώπινο χέρι στη Βόρεια Εύβοια με αναδασώσεις ενώ οριστικοποιήθηκαν οι περιοχές που θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων

Σε περίπου 15.000 στρέμματα πρέπει να μπει ανθρώπινο χέρι στη Βόρεια Εύβοια με αναδασώσεις, ενώ οριστικοποιήθηκαν οι περιοχές που θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων κυρίως έλατα και μαύρα πεύκα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η σποροσυλλογή, απαραίτητη διαδικασία για την παραγωγή νέων δέντρων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νωρίτερο που θα μπορούν οι αναδασώσεις να ξεκινήσουν είναι σε ένα έτος, καθώς τα φυτά που υπάρχουν σε φυτώριο στη Θράκη δεν είναι ακόμη ώριμα.

Σε φάση ολοκλήρωση βρίσκεται αυτή την περίοδο η μελέτη αναδάσωσης, την οποία έχει αναλάβει το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ενώ προ ημερών κατατέθηκε στο «Εύβοια Μετά» (όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα ανασυγκρότησης) και στο υπουργείο Περιβάλλοντος το τεχνικό δελτίο των έργων αναδάσωσης και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός.
Η αναδάσωση περιλαμβάνει έξι κατηγορίες έργων:
Συλλογή σπόρων
Παραγωγή φυταρίων (μικρών δέντρων) στα φυτώρια
Παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης
Αναδάσωση
Έργα αποκατάστασης υγρασίας εδάφους (λίμνες, δίκτυα νερού κλπ)
Υπολογισμός δέσμευσης και αποθήκευσης CO2
Το συνολικό κόστος εκτιμάται γύρω στα 20,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος –τα 16,5 εκατ. ευρώ– αφορά τις εργασίες αναδάσωσης.
Να πούμε εδώ πως το πρόγραμμα αφορά κυρίως δημόσιες δασικές εκτάσεις, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμη λύσεις με τους ιδιωτικούς συνεταιρισμούς.

Οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν αναδασώσεις είναι εκτάσεις με ελάτη και μαύρη πεύκη ενώ σε ένα πιο μικρό τμήμα είναι εκτάσεις με χαλέπιο πεύκη.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά «Πρόκειται για τις περιοχές που έχουν ξανακαεί στο παρελθόν, ή εκτάσεις με μεγάλες κλίσεις».

«Η φυσική αναγέννηση είναι εντυπωσιακή. Είχαμε αρχικά προετοιμαστεί για πολύ μεγαλύτερη έκταση αναδάσωσης, αλλά φαίνεται ότι τελικά δεν θα χρειαστεί. Μέρος των αναδασώσεων θα είναι και οι ζώνες γύρω από οικισμούς, στις οποίες θα φυτευθούν και πλατύφυλλα», τονίζει ο κ Αμυράς.

Η Θέκλα Τσιτσώνη, η οποία είναι η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αναδάσωσης εξήγησε την διαδικασία στην «Καθημερινή» λέγοντας πως «Την περίοδο αυτή ξεκίνησε η συλλογή σπόρων ελάτης, χαλεπίου και μαύρης πεύκης, σύμφωνα με τις οδηγίες που δώσαμε στο προσωπικό του υπουργείου Περιβάλλοντος», ενώ πρόσθεσε «Θα ακολουθήσει η σπορά τους σε φυτώρια που θα υποδείξει το υπουργείο. Κατά κανόνα η μαύρη πεύκη χρειάζεται δύο έτη, ώστε το φυτάριο να αναπτυχθεί αρκετά για να μπορεί να μεταφυτευθεί, και η ελάτη τρία έτη. Αυτή τη στιγμή, όμως, έχουμε περίπου 100.000 φυτάρια μαύρης πεύκης στο κρατικό φυτώριο της Οργάνης στη Ροδόπη. Τα φυτάρια είναι ενός έτους και προήλθαν από σποροσυλλογή που είχε γίνει στην Εύβοια πριν από τη μεγάλη καταστροφή. Επομένως κατά την άποψή μας οι πρώτες αναδασώσεις μπορούν να ξεκινήσουν με αυτά τα φυτάρια το φθινόπωρο του 2023».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται και η μελέτη που αφορά διάφορα δασικά έργα υπό την ονομασία «Νέο Δάσος» και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την δημιουργία ενός μονοπατιού 130 χλμ, από τη Λιχάδα στη Βόρεια Εύβοια έως την Καρυστία στη Νότια Εύβοια, την αποκατάσταση των χώρων δασικής αναψυχής στους καταρράκτες του Δρυμώνα, το Βαθύρεμα και την Καναπίτσα αλλά και τη δημιουργία δασικού χωριού στους Παπάδες, τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν από τα δασαρχεία και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr