World Press Photo 2022: Φωτογραφία της χρονιάς η «κραυγή» της 81χρονης από τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

World Press Photo 2022: Φωτογραφία της χρονιάς η «κραυγή» της 81χρονης από τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια

Σε πρόσωπο-σύμβολο των πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου αναδείχθηκε η 81χρονη γυναίκα μέσω της φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη.

Σε πρόσωπο-σύμβολο των πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου αναδείχθηκε η 81χρονη γυναίκα μέσω. της φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη.

Νικητής Ευρώπης για το World Press Photo 2022 αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης για την φωτογραφία που αποτυπώνει την απόγνωση της 81χρονης Παναγιώτας Κριτσιόπη η οποία βρέθηκε μέσα στην κόλαση της φωτιάς στην Εύβοια.

Η φωτογραφία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, αποτυπώθηκε στον φωτογραφικό φακό του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη στις 8 Αυγούστου 2021 στο χωριό Γούβες Ευβοίας για λογαριασμό του πρακτορείου Bloomberg και προβλήθηκε από διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναδεικνύοντας την 81χρονη γυναίκα σε πρόσωπο-σύμβολο των πυρκαγιών που κατέστρεψαν περιουσίες και τεράστια έκταση δάσους στην Εύβοια.

Τσαλικίδης: Χαίρομαι που η κα Παναγιώτα και ο σύζυγός της είναι καλά

Ο Κωνταντίνος Τσακαλίδης δήλωσε χαρούμενος για την διάκρισή του και υπογράμμισε ότι χαίρεται περισσότερο που η κα Παναγιώτα, ο σύζυγός της και το σπίτι τους έμεινε όρθιο από την κόλαση της φωτιάς:

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την τιμητική αναγνώριση ως περιφερειακού Ευρωπαίου νικητή στον διαγωνισμό World Press Photo 2022, για τη φωτογραφία μου από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στο νησί της Εύβοιας».

«Αυτή η φωτογραφία θα μας θυμίσει την απόγνωση στα μάτια των κατοίκων καθώς παρακολουθούσαν αβοήθητοι τη φωτιά να καταπίνει τον φυσικό τους πλούτο, το σπίτι τους».

«Χαίρομαι ακόμα περισσότερο που η κυρία Παναγιώτα και ο άντρας της είναι καλά και το σπίτι τους ανέπαφο. Συγχαρητήρια σε όλους τους υπόλοιπους νικητές», δήλωσε για την διάκρισή του ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση του World Press Photo 2022 θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό κοινό στο πλαίσιο του Athens Photo World 2022 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος/ΙΣΝ στο Ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης/ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος/ΚΠΙΣΝ από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 11 Ιουνίου.

Κορυφαία φωτογραφία και στο «Time»

Τον Νοέμβριο 2021 η συγκλονιστική φωτογραφία της 81χρονης γυναίκας έγινε εξώφυλλο και στο περιοδικό «TIME», ως μια από τις κορυφαίες φωτογραφίες του 2021.

Η φωτογραφία που τράβηξε ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης και έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του ελληνικού πρακτορείου SOOC και του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg.

Η εικόνα δείχνει τη μαυροφορεμένη ηλικιωμένη γυναίκα, την κυρία Παναγιώτα, με το ένα χέρι της στο στήθος και στο άλλο να κρατά μια τσάντα με τα υπάρχοντά της. Το βλέμμα της είναι γεμάτο φρίκη και σπαραγμό, καθώς οι φλόγες βρίσκονται μία ανάσα από το σπίτι της.

Για τον εφιάλτη που έζησε στην κόλαση της φωτιάς, είχε μιλήσει η ίδια η κυρία Παναγιώτα πέρσι τον Αύγουστο:

«Φώναζα απελπισμένη, τον αγαπάω τον τόπο μου», είχε αναφέρει η 81χρονη που συγκλόνισε με τον πόνο της, όπως καταγράφηκε στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, που δημοσιεύθηκε και στον διεθνή Τύπο.

«Βοήθεια, καιγόμαστε»

Η ηλικιωμένη, το σπίτι της οποίας απειλήθηκε από τις φλόγες στο χωριό Γούβες, είχε περιγράψει τον πανικό και τις δραματικές στιγμές που έζησε:

Όπως είπε, «έβλεπα τη λάβα να έρχεται καταπάνω μας και φώναζα “βοήθεια – καιγόμαστε”. Μαζεύτηκε ο κόσμος, όλοι. Πράγματι ήρθαν και βοηθήσανε όλοι».

«Ήρθαν τα παιδιά του χωριού με το νερό, με τα βυτία να μας σώσουν. Εγώ άρχισα να χάνω τις αισθήσεις μου. Δύο κοπέλες μου πρόσφεραν νερό και μου είπαν να κάνω υπομονή γιατί θα σβήσει η φωτιά. Όμως οι φλόγες έρχονταν καταπάνω μας», σημειώνει.

«Ανησυχούσα για τους γείτονες δίπλα, υπάρχουν σπίτια με παιδιά που απειλήθηκαν. Φοβόμουν μήπως είναι κάποιος μέσα. Οι μνήμες αυτές δεν θα φύγουν από μέσα μας», περιέγραφε η κυρία Παναγιώτα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr