Υποχρεωτικά εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες όλα τα οχήματα από τον Οκτώβριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποχρεωτικά εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες όλα τα οχήματα από τον Οκτώβριο

Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν το περιθώριο όσοι οδηγοί δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες να τις προμηθευτούν
Υποχρεωτικός γίνεται από τον επόμενο μήνα ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες, οπότε καλό θα ήταν όσοι οδηγοί δεν έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικά μέσα να σπεύσουν να προμηθευτούν μέχρι τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με την απόφαση που έχει υπογράψει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, από τον Οκτώβριο καθίσταται υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά. Ως ειδικά ελαστικά νοούνται εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

α. Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.
β. Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους και
γ. Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος είχε δηλώσει σχετικά πως, με δεδομένη τη μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών «είναι χρήσιμο να προσαρμοστούμε όλοι οι οδηγοί σε μια πραγματικότητα όπου θα εκδηλώνονται συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr