Κορωνοϊός: Έχει ημερομηνία λήξης το πιστοποιητικό εμβολιασμού με τρίτη δόση;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Έχει ημερομηνία λήξης το πιστοποιητικό εμβολιασμού με τρίτη δόση;

Πότε λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού όταν έχει γίνει και η αναμνηστική δόση

Τελικά όταν έχει γίνει και η τρίτη δόση του εμβολίου, τι ισχύει με τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού; Θα καταργηθεί η επίδειξη του για είσοδο σε εσωτερικούς χώρους;

Θέμα εβδομάδων είναι η ανακοίνωση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, καθώς η συζήτηση έχει ανοίξει εδώ και καιρό.

Ωστόσο, μέλη της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, αλλά και η επιστημονική κοινότητα, ζητά να επιστρέψει από το φθινόπωρο, αφού αναμένεται νέα έξαρση της πανδημίας.

Τι θα γίνει όμως μέχρι τότε; Σήμερα, γνωρίζουμε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσων έκαναν τις δύο δόσεις λήγει στους επτά μήνες. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Φεβρουαρίου, και έκτοτε όσοι δεν έκαναν την αναμνηστική δόση θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει ημερομηνία λήξης και για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση, ειδικά αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού επιστρέψει από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, που για τους περισσότερους θα έχει περάσει το επτάμηνο.

Δεδομένου ότι το ζήτημα της τέταρτης δόσης είναι στον «αέρα» αυτή τη στιγμή και διχάζει τους επιστήμονες και στην Ελλάδα και διεθνώς, προς το παρόν δεν συζητείται η ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού για όσους έκαναν και την τρίτη δόση.

Πάντως, όπως είπε στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών. Μέσα στον Απρίλιο, θα υπάρχει η τελική εκτίμηση από την πλευρά των επιστημόνων και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το αν θα γίνει η τέταρτη δόση ή αν θα γίνεται ένα εμβόλιο κάθε χρόνο.

Τι λέει το gov.gr για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19

Όπως απαντάται στις πληροφορίες που δημοσιεύονται στο gov.gr και στην ερώτηση: «Έχει ημερομηνία λήξης το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID – 19;», φαίνεται πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, καθώς αυτή μπορεί να προσαρμόζεται, ανάλογα με τα δεδομένα. Αναλυτικά, αναφέρεται:

«Η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εξαρτάται από επιστημονικά δεδομένα και θα καθορίζεται από τους αρμόδιους για την επαλήθευση σύμφωνα με τους εθνικούς τους κανόνες. Όταν ανακύπτουν νέα επιστημονικά δεδομένα, οι περίοδοι ισχύος του πιστοποιητικού για την εξαίρεση από τις ισχύουσες απαιτήσεις δημόσιας υγείας θα μπορούν να προσαρμοστούν.»

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr