Ζεμπίλης: Σημαντική η συμβολή της νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Κύμη – Μεστά Χίου – Σίγρι Λέσβου στην ανάπτυξη της περιοχής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζεμπίλης: Σημαντική η συμβολή της νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Κύμη – Μεστά Χίου – Σίγρι Λέσβου στην ανάπτυξη της περιοχής

Τι υποστήριξε ο βουλευτής Ευβοίας σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Χαλκίδας

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό εργαζομένων Χαλκίδας 96,5 FM και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αποστόλου παραχώρησε ο Θανάσης Ζεμπίλης. Ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, καθώς και σε γενικότερα θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική της Κύμης.

Τα βασικά θέματα της συνάντησης του Βουλευτή με τον Υπουργό αποτέλεσαν η χρηματοδότηση της άγονης γραμμής Κύμη-Μεστά Χίου- Σίγρι Λέσβου και η αξιοποίηση του λιμανιού της Κύμης, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Εύβοια.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι «το λιμάνι της Κύμης είναι χαρακτηρισμένο ως λιμάνι εθνικής σημασίας και αποτελεί διεθνή πύλη εξόδου προς το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισα στον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ότι, ενώ πρόκειται για ένα σύγχρονο λιμάνι, δεν έχει την αξιοποίηση που του αρμόζει. Αυτό που έχω ζητήσει και για το οποίο επέμεινα είναι να ενεργοποιηθεί η ακτοπλοϊκή γραμμή που θα ενώνει την Κύμη με τη Χίο και τη Λέσβο. Πρόκειται για μια γραμμή που έχει χαρακτηριστεί ως άγονη από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συνδέσεων. Υπάρχει μια δέσμευση ποσού που ανέρχεται στα 232.000 Ευρώ. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ανόδου των καυσίμων, το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό, ώστε να έχουμε μία ετήσια σύνδεση της Κύμης με τη Χίο και τη Λέσβο.

»Αυτό που πρότεινα είναι το ποσό να εξακολουθήσει να είναι δεσμευμένο, να μην διατεθεί για άλλους σκοπούς και να εξετάσουμε ένα εναλλακτικό σενάριο, αντί για 12μηνη λειτουργία της γραμμής να υπάρξει 3μηνη για τους τρεις θερινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο), με ένα ταχύπλοο, ώστε να γίνει η αρχή. Πιστεύω ότι στο μέλλον η γραμμή θα αυτή θα κατοχυρωθεί. Και τα τρία λιμάνια είναι σύγχρονα και δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί κατάλληλα. Και της Κύμης, όπως και τα λιμάνια στα Μεστά και στο Σίγρι, τα οποία βρίσκονται στα δυτικά τμήματα των νησιών,  δεν είχαν αξιοποιηθεί τουριστικά. Εκεί που καταλήξαμε είναι ότι θα υπάρξει διαδικασία, ώστε, αν όχι φέτος, το 2023 να ξεκινήσει η γραμμή, η οποία θα αξιοποιήσει τον λιμένα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Υπουργός είδε πολύ θετικά το θέμα και δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρότασή μου».

Στη συνέχεια, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για να αποζημιωθούν οι καταστηματάρχες και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την υλοποίηση του έργου για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων επί της οδού Στομίου – Διασταύρωση Οξυλίθου.

«Φοβάμαι ότι τα έργα αποκαταστάσεων των ζημιών θα διαρκέσουν  περισσότερο από δύο χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα καταστήματα που βρίσκονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο, στο Στόμιο, την  Πλατάνα και την παραλία Κύμης θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά, τα καταστήματα του Οξυλίθου, τα οποία βρίσκονται ουσιαστικά εντός εργοταξιακού χώρου, θα είναι επί της ουσίας κλειστά. Αυτό το οποίο πρότεινα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω της διαδικασίας αποκαταστάσεων για έμμεσες ζημίες από φυσικά φαινόμενα. Όπως υπογραμμίζω στην πρόσφατη Αναφορά μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά και σε συζήτηση που είχα μαζί τους,  πρόκειται για έργο αποκατάστασης υποδομών από ζημιές, που έχουν προκληθεί από φυσικές καταστροφές», ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας, συμπληρώνοντας ότι «οι πληττόμενοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να αποζημιωθούν μέσω του εργαλείου της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαι. Έχω κάνει ερωτήσεις, παρεμβάσεις και συναντήσεις. Βέβαια, δεν είναι κάτι εύκολο. Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο».

Τέλος, ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι πρόσφατα έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, με την οποία ζητάει τον ελλιμενισμό του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βέλος» στο λιμάνι της Κύμης, με την αφορμή της συμπλήρωσης το 2023 50 ετών από το Κίνημα του Ναυτικού και 10 ετών από τον Θάνατο του Κουμιώτη κυβερνήτη Νίκου Παππά. «Το 2023, συμπληρώνονται 50 χρόνια από το Κίνημα του Ναυτικού και 10 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Παππά. Πρότεινα τον ελλιμενισμό του πλοίου στο λιμάνι της Κύμης, προκειμένου να αποδώσουμε φόρο τιμής στον γενναίο αντιστασιακό Νίκο Παππά. Εκτός, βέβαια, από συμβολική, μία τέτοια κίνηση θα συμβάλει και στην επισκεψιμότητα της περιοχής. Στο έγγραφο πρότεινα την διεξαγωγή επετειακών εκδηλώσεων από τις 5 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία απεβίωσε ο Νίκος Παππάς, μέχρι τις 21 Μαΐου, ημέρα που έγινε το Κίνημα του Ναυτικού. Ελπίζω η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,  να στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς θα συμβάλει στην ιστορική, πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της Κύμης», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ευβοίας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr