Αύξηση πιστώσεων για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση πιστώσεων για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ζητά με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Την αύξηση πιστώσεων για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ζητάει με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης, μεταξύ των άλλων, αναφέρει :

«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να επανέλθω και να σας ενημερώσω ακόμη μια φορά για τα προβλήματα που συνεχίζουν να προκύπτουν με την καταπολέμηση του δάκου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λόγω έλλειψης των απαραίτητων πιστώσεων που απαιτούνται για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίοι ψεκασμοί και στις πέντε (5) Περιφερειακές Ενότητες, αφού από την φετινή χρονιά θα εντάξουμε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα δακοκτονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.[…]    

Ο δάκος αποτελεί τον σοβαρότερο εχθρό της ελιάς και η σπουδαιότητα του προγράμματος της δακοκτονίας στην Περιφέρειά μας, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι προστατεύει πάνω από δεκατρία (13) εκατομμύρια ελαιόδεντρα και το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών, η δε σωστή εφαρμογή του με τον απαραίτητο αριθμό ψεκασμών, είναι υψίστης σημασίας για την τοπική οικονομία και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων ελιάς.  

Λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και των πέντε (5) Νομών, το έργο της δακοκτονίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφενός, διότι οι περιοχές ελαιοκαλλιέργειας είναι δυσπρόσιτες, με αυτό να συνεπάγεται αυξημένη δαπάνη του έργου αφετέρου δε, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της αυξημένης υγρασίας μέχρι και τον τελευταίο μήνα πριν τη συγκομιδή, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία «φωλιών» δάκου.

Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι οι ελαιοπαραγωγοί να υφίστανται μεγάλο πλήγμα με τη μείωση της παραγωγής λόγω της πτώσης του ελαιοκάρπου, αλλά και την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος ελιών και ελαιολάδου, σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές, όπως παγετούς, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, αλλά και ακαρπίας, είναι λογικό να δημιουργείται έντονη καθημερινή αγανάκτηση και διαμαρτυρία από τους παραγωγούς.[…]

Με την πεποίθηση της άμεσης ανταπόκρισής σας, καθώς και του ενδιαφέροντος όλων μας για την σπουδαιότητα της ελαιοκαλλιέργειας, που εκτός από την οικονομική της σημασία έχει και μεγάλη κοινωνική στις τοπικές κοινωνίες των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Περιφέρειάς μας, θα πρέπει να συνδράμουμε με την αποδοχή της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος  δακοκτονίας με τις ανάλογες πιστώσεις για τους απαραίτητους ψεκασμούς», καταλήγει με την επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr