ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση – Μισθοί, φόροι και συντάξεις στο επίκεντρο

ΔΕΘ: Το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση – Μισθοί, φόροι και συντάξεις στο επίκεντρο

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση συνεχών επεξεργασιών και αναπροσαρμογών του πακέτου μέτρων που θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του evima.gr στην Google

Τα πρώτα μέτρα έχουν αρχίσει να «κλειδώνουν», ενώ η τελική μορφή του πακέτου θα διαμορφωθεί αφού συνεκτιμηθούν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια.

Πολιτική στόχευση της ΔΕΘ

Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει σημαντικά στο «καλάθι» της ΔΕΘ, καθώς πρόκειται για την τελευταία έκθεση πριν από τις επόμενες εκλογές. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός θετικού αφηγήματος, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει ότι η οικονομία θα αποτελέσει το βασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Κεντρική επιδίωξη παραμένει η ενίσχυση της σχέσης με τη μεσαία τάξη, η οποία είχε στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2023.

Δημοσιονομικά περιθώρια και σχεδιασμός μέτρων

Στο οικονομικό επιτελείο γίνονται συνεχείς υπολογισμοί για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να καθοριστούν νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι η δημοσιονομική ισορροπία δεν πρόκειται να διαταραχθεί, καθώς επιδίωξη είναι η διατήρηση εικόνας σταθερότητας μέχρι τις κάλπες.

Φορολογία και παρεμβάσεις που εξετάζονται

Ο πρωθυπουργός έδωσε μια πρώτη εικόνα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων σε συνέντευξή του, αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Όπως σημείωσε, την προηγούμενη περίοδο υπήρξε στήριξη προς τις επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια δόθηκε έμφαση σε μισθωτούς και σε ένα βαθμό στους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το συνολικό πλαίσιο των μέτρων θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, όταν θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο.

«Κόκκινες γραμμές» για ΦΠΑ και 13ο μισθό

Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου μισθού στο Δημόσιο. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που διατυπώνεται, μέρος αυτής της ενίσχυσης έχει ήδη δοθεί μέσω των αυξήσεων που έχουν εφαρμοστεί.

Εκτός συζήτησης τίθεται και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όπως καύσιμα και τρόφιμα. Από κυβερνητικής πλευράς εκτιμάται ότι ένα τέτοιο μέτρο θα δημιουργούσε δημοσιονομικό κενό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν η επίδραση στις τελικές τιμές ήταν περιορισμένη.

Ακρίβεια και παρεμβάσεις στην αγορά

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το ζήτημα των τιμών αποτελεί το πιο κρίσιμο πρόβλημα για τα νοικοκυριά, με την ακρίβεια να επηρεάζει άμεσα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Παρότι το φαινόμενο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε ευρωπαϊκές συνθήκες, επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις στις αποδοχές συχνά αντισταθμίζονται από τον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται η αναβάθμιση της πλατφόρμας «e-Καταναλωτής», ώστε οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν πιο εύκολα τιμές προϊόντων. Παράλληλα, προωθείται διάλογος μεταξύ κυβέρνησης, παραγωγών, βιομηχανίας και σούπερ μάρκετ για μια νέα συμφωνία «κοινωνικής ευθύνης» με στόχο τη συγκράτηση των τιμών.

Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ κινείται γύρω από τρεις βασικούς πυλώνες: μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και ενίσχυση των συντάξεων.

Στον τομέα των μισθών, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, με δεδομένο ότι ο στόχος για τα 950 ευρώ έως το 2027 ενδέχεται να επιτευχθεί νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Στους συνταξιούχους προβλέπεται ενίσχυση 300 ευρώ τον Νοέμβριο για περίπου 1,87 εκατομμύρια δικαιούχους, με το ενδεχόμενο το ποσό να αυξηθεί έως και τα 400 ευρώ, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Επιπλέον, εξετάζεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς έως το 2027, ενώ προωθούνται ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας.

Στεγαστική πολιτική

Στο πεδίο της στέγασης, εξετάζεται η συνέχιση και ενίσχυση των σχετικών προγραμμάτων, με πιθανή δημιουργία νέου κύκλου του «Σπίτι Μου» αλλά και την προώθηση της κοινωνικής αντιπαροχής, με στόχο την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος που επηρεάζει κυρίως τα νεότερα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr