Δώρο Πάσχα: Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι το λαμβάνουν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Πάσχα: Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι το λαμβάνουν

Ποιοι δικαιούνται δώρο Πάσχα και πότε θα το λάβουν φέτος

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καταβάλλεται το λεγόμενο δώρο Πάσχα σε όλους τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που εργάστηκαν από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

 

 

Το δώρο Πάσχα είναι συνήθως μισός μηνιαίος μισθός, για όσου αμείβονται με μηνιαίο μισθό, ή 15 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθια.

 

Εάν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη δεν είχε διάρκεια όλο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου ως εξής:

 

 

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Πότε καταβάλλεται

Το δώρο Πάσχα συνήθως καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη, ωστόσο οι εργοδότες μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να το καταβάλλουν και νωρίτερα.

 

Δείτε ΕΔΩ πως μπορείτε να το υπολογίσετε.

 

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται

  • Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
  • Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr