ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι κόφτες, η έκπτωση και οι δικαιούχοι

Από 35 έως 50% κυμαίνεται η έκπτωση στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που προωθεί η κυβέρνηση, με τις αιτήσεις να ξεκινούν εντός των επόμενων εβδομάδων.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι κόφτες, η έκπτωση και οι δικαιούχοι

Από 35 έως 50% κυμαίνεται η έκπτωση στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που προωθεί η κυβέρνηση, με τις αιτήσεις να ξεκινούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έκρυβαν μια έκπληξη, αφού παρότι αρχικά είχε προβλεφθεί να ωφεληθούν περίπου 200.000 νοικοκυριά από το πρόγραμμα, τελικά θα δοθούν 350.000 εκπτωτικά voucher για την αντικατάσταση έως και τριών συσκευών:

ψυγεία 
κλιμαστικά 
καταψύκτες

Οι δικαιούχοι για έκπτωση 50% για αντικατάσταση συσκευών

«Ανεξαρτήτως εισοδήματος» θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν αίτηση για την επιδότηση, όμως θα μπει «κόφτης» εφόσον ξεπεράσουν τις 350.000 που προβλέπονται οι αιτήσεις. Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο κ. Σκρέκας, «όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση: πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες.

Πόσα χρήματα θα γλιτώσετε για νέο ψυγείο ή κλιματιστικό

Το μέσο ποσό της επιδότησης διαμορφώνεται -περίπου- στα εξής:

Ψυγεία: 300 ευρώ
Κλιματιστικό: 300 ευρώ
Καταψύκτης: 150 ευρώ

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για πλαφόν αφού τα ποσά ενδεχομένως να κυμανθούν και υψηλότερα, ανάλογα και με το κόστος.

Ποιοι αποκλείονται από την επιδότηση

Εκτός επιδότησης θα μείνουν όσοι δεν πληρούν τη μία απαραίτητη προϋπόθεση: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Έτσι, αν έχετε, π.χ., ένα παλιό air condition που είναι εκτός λειτουργίας, τότε δεν μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα.

Με κωδικούς TaxisNet η αίτηση

Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από ειδική πλατφόρμα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet. Ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει στο σύστημα ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρήματα δεν θα λαμβάνονται με πίστωση ποσού, αλλά ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι και θα πηγαίνει με αυτό σε οποιοδήποτε κατάστημα για να επιλέξει την καινούρια συσκευή.

Εκεί, με την αγορά, θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης. Οι επιδοτούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τις συσκευές που θέλουν να αγοράσουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι να παραδίδεται η παλαιά συσκευή, η οποία θα πρέπει να είναι λειτουργική.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ