Έρχεται στήριξη και για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται στήριξη και για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο

Σε προαναγγελία για τη στήριξη και των 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο προχώρησε εμμέσως το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σε προαναγγελία για τη στήριξη και των 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο προχώρησε εμμέσως το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης στο φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας είπε:

«Εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών, γιατί δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να μην μπορούν να θερμανθούν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα».

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτημα τι μορφή θα έχει η εν λόγω παρέμβαση, τόνισε:

«Πέρσι είχαμε στηρίξει με ενισχύσεις τα νοικοκυριά και με αυξημένο επίδομα θέρμανσης αλλά και μέσα από επιδοτήσεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου».

Παρόλα αυτά, ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, και αφότου ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο υπουργός Ενέργειας είπε παράλληλα πως σύμφωνα με το ινστιτούτο Bruegel, η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη στήριξη των νοικοκυριών με επιδοτήσεις που φτάνουν το 3,6% του ΑΕΠ της χώρας ενώ σημείωσε ότι το 1,2 δισ. ευρώ από την επιδότηση του Σεπτεμβρίου θα προέλθει από το νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Υπενθύμισε δε, πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ανακτά από το 80 έως το 90% της αύξησης του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εξήγησε, επίσης, πως για το μήνα Σεπτέμβριο «απορροφούμε το 94% της αύξησης στο ρεύμα για τα νοικοκυριά».

Όπως είπε, ένα νοικοκυριό με λογαριασμό 315 ευρώ τον μήνα Σεπτέμβριο μετά την επιδότηση θα πληρώσει κάτω από 60 ευρώ.

Ο υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε πως η στήριξη απέναντι σε αυτή την εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί και μάλιστα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν θα υπάρξει πλαφόν στο φυσικό αέριο, δήλωσε:

«Σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έρχονται και συντάσσονται με την πρόταση Μητσοτάκη, που πρότεινε από νωρίς να θεσπιτεί πλαφόν στο φυσικό αέριο στα διεθνή χρηματιστήρια. Στις 7 Σεπτεμβρίου στη γενική διεύθυνση ενέργειας ο Έλληνας εκπρόσωπος θα παρουσιάσει τη θέση της χώρας για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και θέσπιση πλαφόν».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr