Έτσι θα «γλιτώσουμε» έως και 350 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτσι θα «γλιτώσουμε» έως και 350 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου

Με απλές και έξυπνες κινήσει ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 350 ευρώ τον χρόνο από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου

Χρήσιμες συμβουλές για το πως θα εξοικονομήσουν οι πολίτες 350 ευρώ από «ενεργειακές εκπτώσεις» δίνει η ΔΕΠΑ.

Μαγείρεμα, πλύσιμο, θερμοσίφωνας, φωτισμός δίνουν μία πραγματική ευκαιρία για εξοικονόμηση ενέργειας. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν φειδώ στη χρήση τους έτσι ώστε να μην ξεφύγουν και να μπορούν να γλιτώσουν χρήματα μέσα στον χρόνο.

Στο «smartenergytips.depa.gr» οι καταναλωτές μπορούν να βρουν συγκεντρωμένους όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια και κυρίως χρήματα, για κάθε συσκευή και χρήση, στην καθημερινότητα, το σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Έτσι, με απλές και έξυπνες κινήσεις που περιγράφονται αναλυτικά στο site, ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 350 ευρώ τον χρόνο από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου:

1. Θερμοκρασία: Την ώρα του ύπνου μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 16 °C -17 °C. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη στους 19 °C τον χειμώνα και τα air condition στους 26 °C , το καλοκαίρι.

2. Λέβητας φυσικού αερίου: Διατηρούμε τη μέγιστη θερμοκρασία νερού θέρμανσης του λέβητα συμπύκνωσης, κάτω από τους 60 °C.

3. Μαγείρεμα: Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι ή χύτρα ταχύτητας και δεν προθερμαίνουμε τον φούρνο. Ρυθμίζουμε τον φούρνο στη λειτουργία με αέρα, αποφεύγουμε την προθέρμανση και τον κλείνουμε 15 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος για να εκμεταλλευτούμε την υπάρχουσα θερμότητα

4. Πλύσιμο: Πλένουμε τα ρούχα σε γεμάτο πλυντήριο στους 30°C ή 40°C . Αποφεύγουμε την πρόπλυση όπου είναι εφικτό.

5. Φωτισμός: Δεν αφήνουμε άσκοπα αναμμένα φώτα και αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες με LED.

6. Ηλεκτρικές συσκευές: Αποσυνδέουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε

7. Ψυγείο-καταψύκτης: Ρυθμίζουμε τη συντήρηση στους 4 °C – 5 °C και την κατάψυξη στους -18 °C .

8. Θερμαντικά σώματα: Δεν καλύπτουμε τον χώρο γύρω από τα θερμαντικά σώματα προκειμένου να κυκλοφορεί ο θερμός αέρας και τα εξαερώνουμε σωστά και τακτικά.

9. Θερμαντικά σώματα φυσικού αερίου: Διατηρούμε τη μέγιστη θερμοκρασία νερού θέρμανσης του λέβητα συμπύκνωσης, κάτω από τους 60°C .

10. Θερμοσίφωνας: Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα έως τους 60 °C – 65 °C για μια οικογένεια.

Αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι οι ώρες αιχμής, 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ. Η υψηλή κατανάλωση τις συγκεκριμένες ώρες αυξάνει οριζόντια την τιμή του ρεύματος, αφού για να καλυφθεί η ζήτηση μπαίνουν σε λειτουργία οι πιο ακριβές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (πχ. μονάδες φυσικού αερίου) που «φουσκώνουν» τη μέση ημερήσια τιμή της κιλοβατώρας.

Περιορίζοντας, λοιπόν, τη χρήση των πιο ενεργοβόρων συσκευών (πχ. πλυντήρια πιάτων και ρούχων, στεγνωτήρια, σιδέρωμα, μαγείρεμα, κλπ.) το συγκεκριμένο τρίωρο (τις χρησιμοποιούμε ελεύθερα οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας), απολαμβάνουμε όλοι φθηνότερο ρεύμα.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

Tartis campaign
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ